И като съобрази доказателствата по делото, на основание чл. 303 от нпк, съдът присъди : признава
НазваИ като съобрази доказателствата по делото, на основание чл. 303 от нпк, съдът присъди : признава
Дата канвертавання27.01.2013
Памер56.91 Kb.
ТыпДокументы
и като съобрази доказателствата по делото, на основание чл.303 от НПК, съдът


П Р И С Ъ Д И :


ПРИЗНАВА подсъдимият Й. Г. Д. , роден в Б. на ......... г., българин, български гражданин, неженен, със средно специално образование, безработен, осъждан, с постоянен адрес в гр. Р., общ. Р., обл. К. и настоящ адрес в Б., с ЕГН * за ВИНОВЕН в това, че в периода от 26.10.2010 г. до 19.01.2011 г. в гр. Б. при условията на продължавано престъпление е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил „Сеат Ибиза” с рег. № КН 4920 АС без свидетелство за управление в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление, както следва:

1. На 26.10.2010 г. около 19.00 часа в град Б., по бул. „Пейо Яворов” в посока от блок № 134 на ж.к. „Еленово” към хотел „Езерец” е управлявал моторно превозно средство - лек автомобил марка „Сеат Ибиза” с рег. № КН 4920 АС, собственост на Г. С. Д. от село П. общ. Р., обл. К., без съответно свидетелство за управление в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление /Наказателно постановление № 534/23.06.2010 г., издадено от началника на сектор „Пътна полиция” – ОДМВР – Б., влязло в законна сила на 19.07.2010 г./ и

2. На 19.01.2011 г. около 12.15 часа в град Б., по бул. „С. С. Кирил и Методий” в посока от ул. „Илинден” към ж.п. гарата е управлявал моторно превозно средство - лек автомобил марка „Сеат Ибиза” с рег. № КН 4920 АС, собственост на Г. С. Д. от село П. общ. Р., обл. К., без съответно свидетелство за управление в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление /Наказателно постановление № 535/23.06.2010 г., издадено от началника на сектор „Пътна полиция” – ОДМВР – Б., влязло в законна сила на 19.07.2010 г./ - престъпление по чл. 343в ал. 2 вр. ал. 1 вр. чл. 26 от НК, за което му НАЛАГА наказание "Лишаване от свобода" за срок от 1 година, чието изтърпяване отлага при предпоставките на чл.66, ал.1 от НК за изпитателен срок от 3 години.

Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок считано от днес, пред Окръжен съд -Б. .


РАЙОНЕН СЪДИЯ:


МОТИВИ:


Производството по делото е образувано по Обвинителен акт на РП-Б. против Й. Г. Д. от гр.Р., с който последният е обвинен в това, че : в периода от 26.10.2010 г. до 19.01.2011 г. в гр. Б., при условията на продължавано престъпление е управлявал моторно превозно средство /лек автомобил „Сеат Ибиза”/ с рег. № КН 4920 АС, без свидетелство за управление и в едногодишен срок от наказването му по административен ред за същото деяние, както следва:

1. На 26.10.2010 г. около 19.00 часа в град Б., по бул. „Пейо Яворов” в посока от блок № 134 на ж.к. „Еленово” към хотел „Езерец” е управлявал моторно превозно средство - лек автомобил марка „Сеат Ибиза” с рег. № КН 4920 АС, собственост на Г. С. Д. от село П. общ. Р., обл. К., без съответно свидетелство за управление в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление /Наказателно постановление № 534/23.06.2010 г., издадено от началника на сектор „Пътна полиция” – ОДМВР – Б., влязло в законна сила на 19.07.2010 г./.

2. На 19.01.2011 г. около 12.15 часа в град Б., по бул. „С. С. Кирил и Методий” в посока от ул. „Илинден” към ж.п. гарата е управлявал моторно превозно средство - лек автомобил марка „Сеат Ибиза” с рег. № КН 4920 АС, собственост на Г. С. Д. от село П. общ. Р., обл. К., без съответно свидетелство за управление в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление /Наказателно постановление № 535/23.06.2010 г., издадено от началника на сектор „Пътна полиция” – ОДМВР – Б., влязло в законна сила на 19.07.2010 г./, квалифицирано като престъпление по чл.343в ал. 2 вр. ал. 1 вр. чл. 26 от НК.

В съдебно заседание представителят на прокуратурата поддържа обвинението и ангажира доказателства в негова подкрепа.

Подсъдимият, чрез назначеният за него за З. не оспорва обвинението и апелира за справедливо наказание с приложението на чл.66 от НК.

Районният съд, след като съобрази доказателствата по делото и закона, в пределите на преценката си по чл.301 от НПК, установи от фактическа и правна страна следното:

Подсъдимият е неженен, със средно специално образование и безработен.

На 26.10.2010 г. в Б. Д. управлявал автомобил с марка „Сеат Ибиза” с ДК № КН 4920 НС. Около 19.00 ч. на същата дата се движил с автомобила си по бул. „Пейо Яворов” в посока хотел „Езерец”, когато пред блок 134 на ж.к. „Еленово” бил спрян за проверка от служители на 02 РУП - Б. /свидетелите И. Б. М. и П. С. О./. Същите поискали да представи свидетелство за управление и контролен талон към него, но подсъдимият не могъл да представи такива документи, заради което му е съставен акт за установяване на административно нарушение.

На 19.01.2011 г. в Б. , подсъдимият отново управлявал автомобил с марка „Сеат Ибиза” с ДК № КН 4920 НС. Около 12.15 ч. същият се движел с автомобила си по бул. „С. С. Кирил и Методий”, когато бил спрян за проверка от служители на 01 РУП - Б. /свидетелите Я. Й. В. и Г. А. Ш./. Те поискали от Д. да представи свидетелство за управление и контролен талон към него, но той не могъл да представи исканите документи, заради което нарушение му е съставен нов акт за установяване на административно нарушение.При тази втора проверка, служителите на полицията извършили и проверка за лицето в информационните масиви на МВР , при която се установило, че Й. Д. е наказван по административен ред за управление на МПС без свидетелство за управление с НП № 535/23.06.2010 г.,и издадено от Началника на ОД на МВР – Б., влязло в законна сила на 19.07.2010г.

Тези фактически констатации се базират на разпита на посочените полицейски служители, извършили двете проверки на подсъдимият, като кореспондират също и с представените по делото 2 бр. АУАН за двете проверки и НП№535/2010г.

От представеното по делото свидетелство за съдимост на подсъдимият се установи, че същият е осъждан, включително и за престъпление като процесното преди инкриминираният период . До този период обаче на Д. не е налагано наказание “Лишаване от свобода” и той не е търпял ефективно такова.

При тази фактическа обстановка РП правилно и законосъобразно е направила правният извод, че подсъдимият Д. е осъществил от обективна и субективна страна състава на вмененото му престъпление по чл. чл.343в ал.2 вр. ал. 1 вр. чл. 26 от НК, след като в процесният е управлявал е двукратно МПС /лек автомобил с марка „Сеат Ибиза” с ДК № КН 4920 НС/, без свидетелство за управление на МПС и съответно в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на МПС без свидетелство за управление чрез НП№ 535/23.06.2010 г. ОД на МВР – Б., влязло в законна сила на 19.07.2010г. /

Деянието е извършено в условията на продължавано такова по чл. 26 от НК, тъй като подсъдимият е реализирал две еднородни аналогични прояви през непродължителен период от време / в рамките на 1 година/ и при еднородност на фактическата обстановка и вината, като втората проява се явява от обективна и субективна страна продължение на първата такава.

Престъплението е извършено при пряк умисъл и вина, тъй като дееца е съзнавал, че управлява е МПС / лек автомобил/, без съответно свидетелство за управление и в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на МПС без свидетелство за управление, съзнавал е обществено-опасните последици на поведението си и е искал настъпването им.На Д. е било известно, че има влязло в сила НП, с което е наказан по административен ред към инкриминираният период да управлява МПС, но въпреки това и тази забрана, той отново е извършил такова деяние.

За престъплението по чл. 343в, ал.2 от НК законодателят е предвидил наказание “Лишаване от свобода” за срок от 2 години. В конкретният казус при определяне на наказанието, което се следва на подсъдимият съдът съобрази като отегчаващо обстоятелство неговите осъждания, включително и за престъпление като процесното, а като смекчаващо обстоятелство възприе само неговата млада възраст . При тези индивидуализиращи деянието и дееца обстоятелства, съдът счита, че адекватно и справедливо наказание в конкретният казус е такова “Лишаване от свобода” при баланс на смекчаващите и отегчаващи обстоятелства, а именно “Лишаване от свобода” за срок от 1 година. Като съобрази, че до процесният инкриминиран период спрямо Д. не е налагано наказание “Лишаване от свобода” , съдът счита, че индивидуалната превенция на дееца може да се постигне и чрез отлагане изпълнението на така отмереното наказание при предпоставките на чл.66, ал.1 от НК и изпитателен срок от 3 години.

По изложените мотиви и като прие, че именно определеното по вид и размер наказание може да обезпечи целите на наказателната политика по чл.36 от НК, съдебният състав постанови и присъдата си.


РАЙОНЕН СЪДИЯ:

Дадаць дакумент у свой блог ці на сайт

Падобныя:

И като съобрази доказателствата по делото, на основание чл. 303 от нпк, съдът присъди : признава iconИ след като се запозна със събраните доказателства и на основание чл. 301 от нпк във връзка с чл. 303 от нпк във връзка с чл. 78а от нк, съдът
Началника на Сектор „ПП” към од мвр – Б. престъпление по чл. 343в, ал. 2, вр ал. 1 от нк, заради което и на основание същият текст...

И като съобрази доказателствата по делото, на основание чл. 303 от нпк, съдът присъди : признава iconВоден от гореизложените съображения и на основание чл. 140 от гпк, съдът
Съдът насрочва делото в открито заседание, за което призовава страните, на които връчва препис от определението. Съдът може да съобщи...

И като съобрази доказателствата по делото, на основание чл. 303 от нпк, съдът присъди : признава iconДава ход на делото и го докладва
Да се приемат доказателствата, които са приложени от ответната страна, като заявявам, че

И като съобрази доказателствата по делото, на основание чл. 303 от нпк, съдът присъди : признава iconНа основание чл. 140, ал. 1 от гпк, съдът докладва делото
Б., ул. „И. М.”№58. 5, А., с Еик 101078387, представлявано от управителя К. С. С., с Егн и М. на замеделието и Х., чрез Министъра,...

И като съобрази доказателствата по делото, на основание чл. 303 от нпк, съдът присъди : признава iconНа основание данните по делото и закона
ЗДвП, вр чл. 36 и чл. 54 Нк му налага наказание „Лишаване от С.” за срок от три години, като на основание чл. 58а нк определя окончателно...

И като съобрази доказателствата по делото, на основание чл. 303 от нпк, съдът присъди : признава iconДелото е образувано по жалба на „Кейп Код 1" оод със седалище и адрес на управление Г. У. „Андрей Ляпчев" №1, представлявано от В. П. С. срещу наказателно
Закона за туризма, на основание чл. 86 от същия закон на дружеството е наложена имуществена санкция в размер на 500 лв. Искането...

И като съобрази доказателствата по делото, на основание чл. 303 от нпк, съдът присъди : признава iconИ на основание чл. 336 ал. 1 т. 3, във вр с чл. 334 т. 2, чл. 337 ал. 1 т. 1, във вр с чл. 334 т. 3, и чл. 338, във вр с чл. 334 т. 6 от нпк
Нк е постановено Ф. Ф. Я., със снета по делото самоличност, да изтърпи наказанието „лишаване от свобода” за срок от 2 години, наложено...

И като съобрази доказателствата по делото, на основание чл. 303 от нпк, съдът присъди : признава iconИ за да се произнесе, взе предвид следното
Производството по делото е след отмяна на въззивното Решение №383/29. 06. 2006 г по в. Г. д. №1064/2005г по описа на ос-г., като...

И като съобрази доказателствата по делото, на основание чл. 303 от нпк, съдът присъди : признава iconЗа да се произнесе взе предвид следното
К. Р. Б. с Егн и не произхожда от него, тъй като не е могло да бъде заченато от него, като промяната бъде отразена в акта за раждане...

И като съобрази доказателствата по делото, на основание чл. 303 от нпк, съдът присъди : признава iconВъз основа на закона и доказателствата съдът
Мпс без съответно свидетелство за управление / с Наказателно постановление №391/18. 06. 2010г., издадено от началника на сектор „Пътна...

Размесціце кнопку на сваім сайце:
be.convdocs.org


База данных защищена авторским правом ©be.convdocs.org 2012
звярнуцца да адміністрацыі
be.convdocs.org
Галоўная старонка