1 This man’s poems include "Lak of Steadfastness" and "The Former Age." A poet reads about Ceyx and Alcyone before dreaming about a knight upset at losing a game of chess in one work by this man. In addition to




Назва1 This man’s poems include "Lak of Steadfastness" and "The Former Age." A poet reads about Ceyx and Alcyone before dreaming about a knight upset at losing a game of chess in one work by this man. In addition to
Дата канвертавання11.01.2013
Памер104.33 Kb.
ТыпДокументы
Buckeye Spring Tournament 2012: Spider-Man Gives Chase! FAPPO!

All questions by Ohio State University (Max Bucher, Will Davis, Avery Demchak, Jacob Durst, Tyler Friesen, Matt Gerberich, Nandan Gokhale, Jarret Greene, Richard Hersch, Peter Komarek, Jasper Lee, Simon Lui, Lauren Menke, Asanka Nanayakkara, Brice Russ, Kirun Sankaran, Andy Sekerak, Keith Stephens, Joe Wells) and Virginia Commonwealth University (George Berry, Sean Smiley, Cody Voight)

Edited by George Berry, Jacob Durst, Jarret Greene, Jasper Lee, Andy Sekerak and Cody Voight


Round 6 – Tossups


1) This man’s poems include “Lak of Steadfastness” and “The Former Age.” A poet reads about Ceyx and Alcyone before dreaming about a knight upset at losing a game of chess in one work by this man. In addition to The Book of the Duchess, this writer retells a story of ill-fated (*) Trojan War lovers in Troilus and Criseyde. One part of his most famous work is a story of a knight convicted of rape trying to find out what it is that women want most.  For 10 points, name this medieval English writer who wrote of the Miller, the Pardoner, and the Wife of Bath in his Canterbury Tales.
ANSWER: Geoffrey Chaucer
[AS]


2) The Karl Fischer variety of this procedure is used to determine trace amounts of water in a sample, and EDTA is often used in used when metal ions are involved. Potentiometric versions of this often involve periodically measuring the voltage across an analyte solution.  Results of this technique are often plotted on a namesake (*) curve usually containing a distinct inflection point, and chemicals such as phenolphthalein are often used to determine an equivalence point in acid-base ones. For 10 points, name this lab procedure in which a concentration of an unknown solution can be found my adding a reagent with known concentration drop-wise often through a buret.
ANSWER: titration
[AN]


3) The dead of this religion must cross the Chinvat Bridge to enter the afterlife. The hymns of this religion are collected in the Gathas. According to this religion, the ovular being Gayomart was the first man, who was slain by an evil demon.   The uncaring god of time in this religion is (*) Zurvan. This religion holds fire to be a means of purification. Corpses of members of this faith are left to be devoured on Towers of Silence in a "sky burial." This religion believes that the evil Ahriman is locked in conflict with the god Ahura Mazda. For 10 points, name this Persian religion considered to be the foundation of monotheism.
ANSWER: Zoroastrianism
[GB]


4) This artist's debut album included a cover of Bob Dylan's "Make You Feel My Love" and a song performed on this artist's breakthrough performance on Saturday Night Live, "Chasing Pavements." This 2009 Grammy winner for Best New Artist recently released the album (*) 21, where in one song she sings, "sometimes it lasts in love, but sometimes it hurts instead," and in another she sings "the scars of your love remind me of us" and "we could have had it all." For 10 points, name this British soul singer of "Someone Like You" and "Rolling In The Deep."
ANSWER: Adele Laurie Blue Adkins
[BR]


5) In one novel by this author, the attempted rape of a fisher girl is prevented by the perpetrator being attacked by a swarm of hornets. That work is titled The Sound of Waves. In another work by this writer, the son of a Buddhist priest is haunted by a beautiful structure because of his physical imperfections, such as his stutter. That desire for beauty leads him to burn down that building. A cycle of novels by this author sees the young (*) Kiyoaki die outside the monastery of Satoko, and tells his friend Honda that he will “meet him beneath the falls” before his death, setting up the theme of reincarnation. For 10 points, name this Japanese author of The Temple of the Golden Pavilion and The Sea of Fertility who committed Seppuku after a failed coup.
ANSWER: Yukio Mishima or Kimitake Hiraoka
[SS]


6) The Farasan and Hanish Islands are archipelagos that lie in the southern part of this body of water. During the Eocene epoch, this body of water began to form due to its namesake rift. In December 2011, volcanic activity created a new member of the Zubair Islands in this sea. Lying on its western coast are the cities of (*) Massawa and Assab, and this body of water covers the entire Eritrean coastline. The Bab el Mandeb strait connects this body of water with the Gulf of Aden to the south, while the Sinai Peninsula and Gulf of Suez lie to its north. For 10 points, identify this narrow, colorfully-named sea that sits between northeast Africa and the Arabian peninsula.
ANSWER: Red Sea
[AS]

7) The osculating type of this figure for a curve at point P has the same tangent and kappa as that curve at that point. The curve that is the solution to the brachistochrone problem is created using this figure. This figure has parametric equations x equal to a times cosine of t and y equal to a sine of t. Rotation of it around a central axis forms a torus. This figure is a (*) conic section with eccentricity zero and is a specific case of an ellipse that has equal major and minor axes. For 10 points, name this figure that consists of all the points on a plane equidistant from a center point.
ANSWER: circle
[CV]


8) One resolution arrived at in this event was the condemnation of slavery, although Viscount Castlereagh pushed for its full abolition. Switzerland was declared neutral at this event, which created a 38-member German Confederation. This event was followed by the creation of the Holy Alliance. (*) Talleyrand represented France here, where he managed to keep most of Continental France intact and restore Louis XVIII to the throne. Chaired by Prince Klemens von Metternich, this is, for 10 points, what meeting in the namesake Austrian capital that sought to create a balance of power at the end of the Napoleonic Wars?
ANSWER: Congress of Vienna
[JG]


9) Men under the instruction of this man’s Service Department were involved in the Battle of the Overpass in 1927, and he sent a peace ship to Europe in 1915 to try and end World War I. Starting as an engineer in the Edison Illuminating Company, in later life this man used his newspaper, the (*) Dearborn Independent, to publish his anti-semitic views. One product offered by this man came “in any color you want, as long as that color is black!” For 10 points, name this American industrialist who introduced and popularized the assembly lines and the five dollar workday in the production of automobiles such as the Model T.
ANSWER: Henry Ford
[JG]


10) One member of this art movement painted a large plume of ash as the titular volcano erupts in Cotopaxi and another work in which a waterfall can be seen below mountains of the namesake range in Heart of the Andes.  Another member of this art movement painted the series The (*) Course of Empire as well as a work that depicts a certain body of water after a a storm.  This art movement included Frederic Edwin Church as well as the artist of The Oxbow.  For 10 points, identify this American art movement founded by Thomas Cole, which was known for landscape painting and was named after a New York waterway.
ANSWER: Hudson River school
[JL]


11) Palamedes placed this figure’s son in front of his path when this figure pretended to be insane in using a plough.   This figure was slain by Telegonus, who did not recognize this figure as his father.  Eurycleia recognized this figure after seeing on this figure a (*) scar from a boar hunt.  This man was stranded on Calypso’s island for seven years, and he came up with the idea of the Trojan Horse.  This father of Telemachus slew his wife’s suitors after returning to his homeland for the first time in ten years.  For 10 points, name this husband of Penelope and king of Ithaca.
ANSWER: Odysseus
[JL]


12) One mission to accomplish this feat was codenamed Operation Sandblast and was led by Edward L. Beach, while the friar Martin Ignacio de Loyola was the first to do this twice. The second person to accomplish this did so using his namesake route; that man was Andres de Urdaneta. While undertaking this feat, (*) Francis Drake established the colony of Nova Albion and pirated several Spanish vessels before being knighted upon his return, and the most famous expedition to accomplish this feat saw its captain replaced by Juan Elcarno after he was killed on the Philippine island of Cebu. For 10 points, name this feat, first achieved by Ferdinand Magellan’s crew.
ANSWER: Circumnavigating the Globe [accept anything remotely close like Sailing Around the World, etc]
[JG]


13) David Baltimore names a classification scheme for these organisms and also discovered an enzyme used by one type of these organisms. A model organism for these organisms was discovered by Esther Lederberg. The DNA of one of these organisms was labeled with radioactive phosphorus while their protein coat was labeled with radioactive sulfur in the (*) Hershey-Chase experiment. That organism was the T2 phage and that protein coat is their capsid. Another type of these organisms uses the reverse transcriptase enzyme to produce DNA from its RNA genome and is their "retro-" type. For 10 points, name these organisms that reproduce inside host cells and which include HIV.
ANSWER: viruses
[CV]


14) One of this author’s last works deals with the relationship between his countrymen and the Jews, Two-Hundred Years Together. In one novel by this author, the minor government official Rusanov is annoyed by Kostoglotov, who writes a letter to Vera Gangart after leaving the title establishment. In addition to (*) Cancer Ward, this author also wrote a novel in which the title member of the 104th Work Squad lays brick and manages an extra bread ration. For 10 points, name this Soviet author of The Gulag Archipelago and One Day in the Life of Ivan Denisovich.
ANSWER: Aleksandr Solzhenitsyn
[JG]


15) Hamilton Hume and William Lovell led one expedition in this country. Members of the Red Ribbon Rebellion here presented Charles La Trobe with the Bendigo Petition. Another event in this nation saw the destruction of the Bentley Hotel and the establishment of the Ballarat Reform League before miners under Peter Lalor were defeated. In addition to the Eureka (*) Stockade, this country witnessed the antics of outlaw Ned Kelly, and a Rum Rebellion against colonial governor William Bligh. Earlier, James Cook landed at this country’s Botany Bay and navigated its Great Barrier Reef. For 10 points, name this country with Aboriginal culture, whose largest city is Sydney.
ANSWER: Australia
[AS]


16) This process powers the perpetual motion machine known as Feynman's ratchet. Langevin derived his namesake equation to model this process. This process is also known as the Weiner process. Jean Perrin confirmed the atomic nature of matter and derived Avogadro's number in his studies of this process. Those studies also verified the stochastic model of this process described in one of Einstein's Annus Mirabilis papers. It was discovered when its namesake observed (*) pollen grains suspended in water. For 10 points, name this random movement of particles suspended in a fluid.
ANSWER: Brownian motion
[AN]


17) In one depiction of this figure by Arnold Friberg, he is kneeling in the snow as he prays next to a white horse in the woods. Another depiction of this man displays him as Zeus, sitting on a throne with one hand pointing to the sky and another holding a sword. Besides that statue by Horatio Greenough, a painting of this man shows him behind a (*) black man and in front of a figure holding a flag on a boat. That painting shows others trying to clear chunks of ice from a river this man traversed on Christmas night, 1776. For 10 points, name this American politician depicted “Crossing the Delaware” in a painting by Emmanuel Leutze.
ANSWER: George Washington
[JG]


18) This man referred to the "dizziness of freedom" in a work in which a man looking over a cliff instinctively feels the need to jump. This man that wrote The Concept of Anxiety investigated the possibility of a "teleological suspension of the ethical" in a work in which the story of the sacrifice of Isaac is retold four times. This philosopher that wrote Fear (*) and Trembling created a debate between A and Judge Wilhelm over hedonistic and responsible lifestyles. For 10 points, name this Danish philosopher that wrote Either/Or.
ANSWER: Soren Kierkegaard
[GB]


19) One of this author’s novels concerns the title native of Columbus, Ohio who becomes the mistress of Lester Kane in Chicago. In addition to Jennie Gerhardt, this author wrote an unfinished trilogy centering on Frank Copperwood and starting with The Financier. This author’s first novel dealt with the title character’s move from Wisconsin to Chicago, where she meets (*) George Hurstwood, while his most well-known work focuses on the murder of Roberta Alden by the social climber lover of Sondra Finchley, Clyde Griffiths. For 10 points, name this pioneer of naturalism who wrote the novels Sister Carrie and An American Tragedy.
ANSWER: Theodore Dreiser
[JG]


20) An instruction in one of these pieces to replay a movement from the beginning was stolen from the autograph at the World’s Fair in 1958. Giuseppe Verdi wrote the "Libera me" for one of these works honoring Rossini, and for another borrowed a duet from Don Carlos for the “Lacrimosa.”  Benjamin Britten used the poems of  Wilfred Owen in one of these works. One of these works by Faure features a definitive setting of the “Pie (*) Jesu.” One work of this type was completed by Franz Sussmayr after its composer's death left only the first section completed by Mozart. For 10 points, name this form of mournful musical composition, a setting of the Catholic mass for use in funerals.
ANSWER: Requiem [prompt on "mass"]
[GB]


TB) In one of these works, the author asserts that if men cannot control themselves, then it is better to marry than to burn with desire. Another one of these works addresses the question of whether or not Christians should follow Mosaic Law and is addressed to a community in (*) Asia Minor. Memorable lines from these letters include “all have sinned and fall short of the glory of God” and “the gift of God is eternal life.” One quotation often recited at weddings begins “love is patient/love is kind.” For 10 points, name these works including First Corinthians and Romans, written by one of the apostles.
ANSWER: Paul’s epistles [accept answers like the Pauline epistles or Letters of Paul; ask to be less specifc on answers like “First Corinthians,” Galicians,” and “Romans”]
[JG]


Buckeye Spring Tournament 2012: Spider-Man Gives Chase! FAPPO!

All questions by Ohio State University (Max Bucher, Will Davis, Avery Demchak, Jacob Durst, Tyler Friesen, Matt Gerberich, Nandan Gokhale, Jarret Greene, Richard Hersch, Peter Komarek, Jasper Lee, Simon Lui, Lauren Menke, Asanka Nanayakkara, Brice Russ, Kirun Sankaran, Andy Sekerak, Keith Stephens, Joe Wells) and Virginia Commonwealth University (George Berry, Sean Smiley, Cody Voight)

Edited by George Berry, Jacob Durst, Jarret Greene, Jasper Lee and Cody Voight


Round 6 – Bonuses


1) In one scene in this drama, Right Logic loses a debate to Wrong Logic. For 10 points each:
[10] Name this play in which Strepsiades enrolls his son in The Thinkery so that he may defeat his creditors in court using rhetoric.
ANSWER: The Clouds [or  Nephelai]
[10] The Clouds is a play by this Ancient Greek comic playwright who set The Birds in Cloudcuckooland, in addition to writing about women who won’t sleep with their husbands until they stop fighting in Lysistrata.
ANSWER: Aristophanes
[10] In this other Aristophanes play, Bdelycleon tries to help his father Philocleon, who is addicted to the courts. It gets its name from the stingers that the chorus wear.
ANSWER: The Wasps [or  Sphekes]
[JG]


2) Types of this equipment include the Fabry-Perot, which is being used in the LIGO experiment. For 10 points each:
[10] Identify this piece of lab equipment which splits a light beam into parts and then recombines them to produce an interference pattern.
ANSWER: interferometer
[10] This experiment, which disproved the existence of the luminiferous ether, used an interferometer devised by its two namesakes.
ANSWER: Michelson-Morley Experiment
[10] This theory, introduced by Einstein in his Annus Mirabilis papers, eventually supplanted the luminiferous ether theory. It includes the concept of mass-energy equivalence, or E=mc2, and was followed by a general version in 1915.
ANSWER: special relativity [prompt on relativity]
[AN/MG]


3) It ran along the Platte and Snake rivers, and helped aid westward migration of Americans in the mid-19th century. For 10 points each:
[10] Spanning roughly 2,000 miles, this route originated in Missouri, before cutting into the Rockies and terminating in the fertile Willamette Valley.
ANSWER: Oregon Trail
[10] The Oregon Trail began in this Missouri town, which would later become noteworthy as the home of Harry S Truman.
ANSWER: Independence
[10] In the 1830s, Independence was unsuccessfully converted into a New Jerusalem by this group involved in the Mountain Meadows Massacre who would later develop their own trail ran parallel to the Oregon Trail until diverging at Ft. Bridger.
ANSWER: Mormons
[AS]


4) It is computed by taking the negative logarithim of the concentration of hydrogen ions in solution.  For 10 points each:
[10] Name this quantity which measures the acidity or basicity of a solution.
ANSWER: pH [do not accept “pOH”]
[10] These solutions are resistant to changes in pH and are usually made of a weak acid or base and its conjugate.  
ANSWER: buffers
[10] The pH of a buffer can be calculated by this equation, which takes into account the pKa of the solution.
ANSWER: Henderson-Hasselbalch equation
[JL]


5) This entity's development is grouped into stages between Eve and Sophia. For 10 points each:
[10] Name this entity described as the feminine qualities of the male psyche.
ANSWER: anima
[10] This psychologist that described the union of opposing forces as "syzygy" formulated the idea of animus and anima after his break with Freud.
ANSWER: Carl Jung
[10] Jung used this term to describe a pair of events that despite being unrelated, their concurrent occurance is seen as having a meaningful connection.
ANSWER: synchronicity
[GB]


6) This character suffers from a varicose ulcer on his ankle and fabricates a person named Ogilvy while working for the Ministry of Truth. For 10 points each:
[10] Name this protagonist, a resident of Airstrip One, who falls in love with a woman named Julia and seeks out the Brotherhood to overthrow the Party. After being tortured, he comes to love Big Brother and agrees that “2 + 2 = 5.”
ANSWER: Winston Smith (accept either)
[10] Winston Smith is the protagonist of this dystopian George Orwell novel. It shows a totalitarian world engaged in a supposedly unending war between the countries of Oceania, Eurasia and Eastasia.
ANSWER: 1984
[10] This antagonist in 1984 tortures Winston Smith in Room 101, threatening to mutilate him with a cage of rats. He earlier pretended to be a member of the Brotherhood, sharing with Winston the ideas of Emmanuel Goldstein.
ANSWER: O’Brien
[AS]


7) Seafloor spreading put this theory on firm theoretical ground, although in a different formulation from the original. For 10 points each:
[10] Identify this theory developed by Alfred Wegener about landmasses moving across the Earth's surface.
ANSWER: continental drift
[10] Continental drift is a key part of this theory that explains the motion of the Earth's lithosphere. In it, the lithosphere is broken up into its namesake structures.
ANSWER: plate tectonics
[10] Seafloor spreading occurs when two plates diverge from one of these locations, where new oceanic crust is formed.
ANSWER: mid-ocean ridge
[AD]


8) Name some national parks located in the western United States, for 10 points each:
[10] Located above a supervolcano, this first national park is known for its geothermal landforms as well as many geysers, such as Old Faithful.
ANSWER: Yellowstone National Park
[10] This national park, located in Washington, includes its namesake peak in the Cascades and includes the Wonderland Trail.  
ANSWER: Mt. Rainier National Park
[10] This national park located in California contains a namesake volcano that last erupted in 1917.  Like Yellowstone, hot springs and mud pools can be found here.
ANSWER: Lassen Volcanic National Park
[JL]


9) Identify some figures from the Russian Revolution, for 10 points each:
[10] This man demanded “no war, no peace” during negotiations that led to the Treaty of Brest-Litovsk. He commanded the Red Army at one point, but in 1940, Stalinist agents  murdered him with an ice pick in Mexico.
ANSWER: Leon Trotsky [accept Lev Davidovich Bronshtein]
[10] This politician replaced Prince Lvov as Prime Minister of Russia and served as President of the Provisional Government, before being ousted by the Bolsheviks. He later taught Russian History at Stanford University.
ANSWER: Alexander Fyodorovich Kerensky
[10] This author of “What is to be Done?” led the Bolsheviks during the Revolution and acted as the first leader of the Soviet Union until his death, when he was succeeded by Joseph Stalin.
ANSWER: Vladimir Ilyich Lenin
[JG]


10) At the left of this painting, Zephyr and Chloris fly to the center while roses scatter around them, while a woman on the right holds a red garment to clothe the central figure.  For 10 points each:
[10] Name this painting, whose central figure stands nude and long-haired on a seashell.  It depicts a moment in Greek mythology after the castration of Uranus.
ANSWER: The Birth of Venus
[10] The Birth of Venus is by this Renaissance artist, who also depicted Venus in a pastoral scene in another painting, La Primavera.
ANSWER: Sandro Botticelli
[10] Botticelli showed this saint looking strangely calm while many arrows pierce his skin.  Andrea Mantegna made three depictions of this man.
ANSWER: St. Sebastian
[JL]


11) Leaders of this nation have included Bartolome Mitre. For 10 points each:
[10] Name this nation which allied with Uruguay and Brazil in the War of the Triple Alliance and, in the 20th century, was ruled by Juan and Isabel Peron.
ANSWER: Argentina
[10] Following Isabel Peron’s ousting, Argentina became far more right-wing, culminating in this period of state-sponsored violence from 1976-1983 that saw thousands of people disappear.
ANSWER: Dirty War [or  Guerra Sucia; or Process of National Reorganization]
[10] The Dirty War was part of Operation Condor, a secret project to eliminate leftist South American dissidents in countries such as Paraguay, which was ruled for thirty-four years by this dictator and leader of the Colorado party.
ANSWER: Alfredo Stroessner
[JG]

12) Gaia and her children made plenty of revolts against the ruling gods of the time.  For 10 points each:
[10] Gaia helped this son of hers, the leader of the Titans, castrate Uranus.  This figure, the husband of Rhea, ate his children so that they could not rebel against him, but he was overthrown himself by Zeus.
ANSWER: Cronus
[10] Later, this son of Gaia and Tartarus nearly single-handedly supplanted the rule of the Olympians.  Zeus was able to eventually defeat this monstrocity, which was buried under Mount Etna.
ANSWER: Typhon
[10] Another attempt by Gaia to overthrow the Olympians saw a group of these figures attack Mount Olympus.  Although led by Alcyonus and Porphyrion, they were defeated with the help of Heracles.
ANSWER: Gigantes [accept Giants]
[JL]


13) This work composed in early 1914 opens with a driving 5/4 ostinato. For 10 points each:
[10] Name this work in which is followed by a movement featuring a "Bringer of Peace."
ANSWER: “Mars, Bringer of War”
[10] That piece about a "Bringer of War" is the first movement in this collection which also depicts a "Bringer of Jollity" as well as "The Mystic."
ANSWER: The Planets
[10] This composer of The Planets used a melody from “Jupiter”  for the hymn tune Thaxted and wrote the St. Paul's Suite.
ANSWER: Gustav Holst
[GB]


14) In 1969, this dictator overthrew his country’s Senussi dynasty in a bloodless coup, taking power from King Idris. For 10 points each:
[10] Identify this leader captured and killed near his hometown of Sirte in October 2011. Often referred to as the Colonel, he also penned the Green Book, outlining his political beliefs.
ANSWER: Muammar Gaddafi
[10] Gaddafi ruled over this North African nation. One of the prime locations of the Arab Spring, it saw a 2011 civil war topple Gaddafi’s regime when rebels captured Tripoli in August.
ANSWER: Libya
[10] This body led the anti-Gaddafi forces during the civil war and currently serves as the provisional government of Libya. Its Chairman is Mustafa Abdul Jalil, and the Prime Minister is Abdurrahim El-Keib.
ANSWER: National Transitional Council
[AS]


15) One member of this people was Hone Heke. For 10 points each:
[10] Name this ethnic group that signed the Treaty of Waitangi with the British and which fought the Taranaki and Flagstaff wars.
ANSWER: Maori
[10] The Maori reside in this country. Residents here are called Kiwis, and according to Wikipedia they enjoy Tip-Top ice cream and All Blacks Rugby.
ANSWER: New Zealand
[10] Between 1807 and 1842 Maori groups fought in wars named after these objects. These weapons were major components of the Europe to Africa part of the Triangular trade and included matchlock and flintlock varieties.
ANSWER: muskets [prompt on “guns,” or “firearms.” Do not accept “Rifles.”]
[JG]


16) In this technique, samples are subjected to an electric current that runs through the namesake medium.  For 10 points each:
[10] Name this technique that measures the length and charge of DNA and protein.  The results of it are visualized using ethidium bromide tagging and ultraviolet light.
ANSWER: gel electrophoresis
[10] The medium used for gel electrophoresis is often this medium, which is extracted from red algae.  A solid form of this medium is often used to culture bacteria.
ANSWER: agarose
[10] A method of detecting proteins in a sample is the Western blot, which makes use of these molecules to bind to specific proteins.  They are used in the human body to identify pathogens.
ANSWER: antibodies
[JL]


17) This work was originally published in the newspaper L’Aurora by Georges Clemenceau. For 10 points each:
[10] Name this letter addressed to the government of Felix Faure, accusing it of anti-Semitism in the wake of the Dreyfus Affair.
ANSWER: “J’accuse” [accept “I Accuse”]
[10] “J’accuse” was written by this influential French author who also penned the 20-novel Les Rougon-Macquart cycle.
ANSWER: Emile Zola
[10] One of the most prominent of the Rougon-Macquart novels is this work centering on the coal miner Etienne Lantier.
ANSWER: Germinal
[JG]


18) Answer the following about the Wrath of God, for 10 points each:
[10] In Genesis, this religious figure kills his brother Abel in the first act of murder. The eldest son of Adam and Eve, this man is forced by God to wander the Earth for his sins.
ANSWER: Cain
[10] Later in Genesis, God employs fire and brimstone to destroy these two cities for the unnatural sins of their inhabitants. While fleeing from one of these two cities, Lot’s wife is transformed into a pillar of salt.
ANSWER: Sodom and Gomorrah
[10] In the book of Leviticus, these two brothers are burned to death by God. The two eldest sons of Aaron, they are killed for conducting an improper sacrifice to God, in which “profane” fire was used. Name either.
ANSWER: Nadab and Abihu
[AS]


19) This character loses a set of fencing equipment as well as a fight against Stradlater. For 10 points each:
[10] Name this boy expelled from Pencey Prep that asks where the ducks have gone and declares several people to be  “phony.”
ANSWER: Holden Caulfield
[10] This author detailed the angst of Holden Caulfield in his The Catcher in the Rye.
ANSWER: JD Salinger
[10]  Among the other creations of Salinger is this fictional family, which first appears in his work with the depiction of Seymour  in Salinger’s “A Perfect Day for Bananafish.”
ANSWER: Glass family
[JD/GB]


20) Oscar Peterson won eight Grammy Awards playing this instrument in jazz style, and played several duets with fellow players of this instrument Herbie Hancock and Count Basie. For 10 points each:
[10] Name this instrument also played by Dave Brubeck, the lead piece in “Maple Leaf Rag” and “Linus and Lucy”.
ANSWER: (jazz) piano
[10] This pianist and big band leader, who liked to call his work “American Music” rather than jazz, composed “Take the ‘A’ Train”, “It Don’t Mean A Thing (If It Ain’t Got That Swing)” and “Mood Indigo”.
ANSWER: (Edward Kennedy) “Duke” Ellington
[10] This jazz pianist from North Carolina and early leader of bebop was called “the elephant on the keyboard” by Philip Larkin. He recorded “‘Round Midnight”, “Straight, No Chaser” and a series of works for Blue Note Records.
ANSWER: Thelonious Monk
[BR]


TB) For 10 points each, name some people with whom Zeus engaged in carnal relations.
[10] Zeus, in the form of an eagle, abducted this Trojan prince, bringing him to live on Olympus as the god’s cup-bearer, and, presumably, Zeus’ personal companion.
ANSWER: Ganymede
[10] Zeus visited this daughter of Acrisius of Argos as a golden shower and impregnated her with Perseus.
ANSWER: Danaë
[10] This granddaughter of Perseus was married to Amphitryon, whom Zeus disguised himself as in order to father Heracles.
ANSWER: Alcmene
[KS]

Дадаць дакумент у свой блог ці на сайт

Падобныя:

1 This man’s poems include \"Lak of Steadfastness\" and \"The Former Age.\" A poet reads about Ceyx and Alcyone before dreaming about a knight upset at losing a game of chess in one work by this man. In addition to iconGruppo man nutzfahrzeuge Monaco di Baviera, 12. 12. 2008 80 truck man iscritti alla Dakar 2009 man nutzfahrzeuge ag

1 This man’s poems include \"Lak of Steadfastness\" and \"The Former Age.\" A poet reads about Ceyx and Alcyone before dreaming about a knight upset at losing a game of chess in one work by this man. In addition to iconFor my mini-lesson, students will learn the history of the board game Chess, the history and changes that the pieces in Chess underwent, and the roles that the

1 This man’s poems include \"Lak of Steadfastness\" and \"The Former Age.\" A poet reads about Ceyx and Alcyone before dreaming about a knight upset at losing a game of chess in one work by this man. In addition to icon1. In one of this author’s works, a black worker named Jacobus tells Mehring of a dead black man on his farm. In another work, one character exclaims "I’m not your Bassie" after being frustrated that Lionel’s daughter Rosa does not know his real name. The most famous work by this author of

1 This man’s poems include \"Lak of Steadfastness\" and \"The Former Age.\" A poet reads about Ceyx and Alcyone before dreaming about a knight upset at losing a game of chess in one work by this man. In addition to iconMan nutzfahrzeuge ag для деловой информации
Понизить расходы, сосредоточить силы, наладить сотрудничество: man nutzfahrzeuge принимает вызов и, несмотря на непростую ситуацию...

1 This man’s poems include \"Lak of Steadfastness\" and \"The Former Age.\" A poet reads about Ceyx and Alcyone before dreaming about a knight upset at losing a game of chess in one work by this man. In addition to icon1. This composer wrote a ballet whose story includes a boy flirting with two girls during a tennis game. This man’s only opera was based on a Symbolist play by Maurice Maeterlinck about the forbidden love of the title characters. That opera

1 This man’s poems include \"Lak of Steadfastness\" and \"The Former Age.\" A poet reads about Ceyx and Alcyone before dreaming about a knight upset at losing a game of chess in one work by this man. In addition to iconMan nutzfahrzeuge Group Munich, 11. 09. 08 man nutzfahrzeuge ag

1 This man’s poems include \"Lak of Steadfastness\" and \"The Former Age.\" A poet reads about Ceyx and Alcyone before dreaming about a knight upset at losing a game of chess in one work by this man. In addition to iconThe Third Age commences, which contains 942 years, and it begins with the birth of Abraham, as the poet said

1 This man’s poems include \"Lak of Steadfastness\" and \"The Former Age.\" A poet reads about Ceyx and Alcyone before dreaming about a knight upset at losing a game of chess in one work by this man. In addition to iconA man's a man For A' That

1 This man’s poems include \"Lak of Steadfastness\" and \"The Former Age.\" A poet reads about Ceyx and Alcyone before dreaming about a knight upset at losing a game of chess in one work by this man. In addition to iconMan nutzfahrzeuge ag

1 This man’s poems include \"Lak of Steadfastness\" and \"The Former Age.\" A poet reads about Ceyx and Alcyone before dreaming about a knight upset at losing a game of chess in one work by this man. In addition to iconA man of letters

Размесціце кнопку на сваім сайце:
be.convdocs.org


База данных защищена авторским правом ©be.convdocs.org 2012
звярнуцца да адміністрацыі
be.convdocs.org
Галоўная старонка