Iz aktivnosti državnih organa
НазваIz aktivnosti državnih organa
Дата канвертавання17.01.2013
Памер83.19 Kb.
ТыпДокументы
ICT BILTEN


BROJ 220.

18 oktobar-29 oktobar 2010. godine


Interno informisanje o primeni informacionih i komunikacionih tehnologija u državnim organima Srbije, na domaćoj ICT sceni i u svetu


Izdavači:

REPUBLIČKI ZAVOD ZA INFORMATIKU I INTERNET

Beograd, Dečanska 8/a

JP NA TANJUG

Beograd,Obilićev venac 2.

MINECO, Beograd Ustanicka 189

i

Društvo za informatiku Srbije

Beograd, Kneza Miloša 9


Urednik ICT BILTENA

Nikola Marković

Saradnik

Jovana Bujošević


Redakcija:

Telefoni: 334-0361, 3478-117

E-mail: nimar@rcub.bg.ac.rs

Izlazi petnaestodnevno


S A D R Ž A J

Iz aktivnosti državnih organa


Elektronska sednica Gradskog veća Beograda

Izgradnja naučno-tehnološkog parka i centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu

Milan Janković izabran za direktora Ratela

Objavljen tender za prodaju 51 odsto akcija "Telekoma Srbije"

Do 2014. godine potpuni prelazak na elektronsko izdavanje matičnih dokumenata

Povećati zaposlenost i izvoz kroz novi model privrednog rasta

Neophodna infrastruktura za dobru upravu, razvoj i konkurentnost

Prikazana iskustva Estonije u razvoju e-uprave

OTE namerava da proda svoj udeo u Telekomu Srbije

Sa domaće scene


Podrška firmama za razvoj kvaliteta internet nastupa

Fujitsu predstavio FUTRO C400,

Održana konferencija RudTech 2010

MFC MIKROKOMERC izlaže na DMS EXPO

Predstavljanje koncepta “Pametna planeta”

Microsoft Srbije pokrenuo poslovni portal

Održan skup Smart@Government 2010

EXECOM među 50 tehnoloških kompanija sa najbržim rastom

Sa svetske scene


Objavljen novi Adobe Acrobat X

SAD ponovo predvode listu „dvanaest žigosanih“

Fujitsu je lansirao novi server CELVIN NAS Q800

Canon počeo sa prodajom štampača kompanije Océ

HP pustio u prodaju svoj prvi tablični računar


Iz aktivnosti državnih organa


Elektronska sednica Gradskog veća Beograda

BEOGRAD, 18 oktobar 2010.(ICTServis)-IT kompanija E-Smart Systems je za potrebe Gradskog veća Beograda uradila i uvela u primenu projekat elektronske sednice.

Obuhvačeni su: zakazivanje sednice, evidentiranje kvoruma, usvajanje zapisnika sa predhodne sednice, usvajanje dnevnog reda, razmatranje podnetih materijala, glasanje, formiranje finalne verzije usvojenih dokumenata, objavljivanje rezultata glasanja i dr.

Projekat je realizovan na Majkrosoft platformi korišćenjem: SharePoint Portal 2010, Windows Server 2008, Active Directory, Exshange 2007 i Office 2007.

Na primeni projekta sarađivali su Zavod za informatiku i statistiku i drugi nadležni organi gradske uprave.

Primene elektronske sednice Gradskog veća su omogućile brojne prednosti kao što su: efikasniji rad, smanjivanje troškova za papir, stvaranje naprednog okruženja za kolaboraciju i komunikaciju oko 1800 zaposlenih, razvoj pouzdanog i bezbednog okruženja za rad i dr.

Do sada je održano 100 elektronskih sednica Gradskog veća i one su u proseku trajale oko 40 minuta.


Izgradnja naučno-tehnološkog parka i

centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu

NOVI SAD, 20. oktobar 2010.(ICTServis)-Potpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić, predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine Bojan Pajtić i predstavnici Univerziteta u Novom Sadu potpisali su 19 oktobra Protokol o izgradnji naučno-tehnološkog parka i centralne zgrade tog univerziteta.

Đelić je istakao da su te dve investicije vredne 29 miliona evra i dodao da će za gradnju i opremanje savremenog objekta naučno-tehnološkog parka biti izdvojeno 20,5 miliona evra, od kojih je 11 miliona obezbedilo resorno ministarstvo iz kredita Evropske investicione banke, a preostalu sumu će dati pokrajina, Grad Novi Sad i Univerzitet.

Ovaj i slični projekti jesu pravi odgovor na “odliv mozgova” iz naše zemlje jer se na taj način stvaraju uslovi da se u okviru univerzitetskog kampusa formiraju kompanije koje će razvijati nove tehnologije i zapošljavati stručnjake, rekao je Đelić.

Pajtić je naveo da će Univerzitet u Novom Sadu do kraja 2012. godine dobiti ta dva značajna objekta u kojima će moći da se smesti više od 50 kompanija i da se u njima angažuje od 750 do 1.000 visokoobrazovanih kadrova i istraživača.Nema razvoja bez novih tehnologija, naglasio je on i dodao da je važno ulaganje u fakultetski obrazovane ljude, koji treba da budu snažan zamajac u napretku naše privrede.


Milan Janković izabran za direktora Ratela

BEOGRAD, 20 oktonar 2010.(ICTServis)-Upravni odbor Republičke agencije za elektronske komunikacije (Ratel), na sednici održanoj 15. oktobra, jednoglasno je za direktora Ratela izabrao docenta dr Milana Jankovića. Mandat direktora traje pet godina, a izboru je prethodilo raspisivanje i sprovođenje javnog konkursa.

Milan Janković je diplomirao (1975), magistrirao (1990) i doktorirao (1999) na Katedri za telekomunikacije Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Posle četrnaest godina provedenih u telekomunikacionoj industriji, gde se bavio uvođenjem novih tehnologija, postao je vođa projekta u razvojnom odeljenju Zajednice jugoslovenskih PTT, gde se bavio razvojem i primenom mreža za pristup.

Učestvovao je u realizaciji tri projekta Evropskog instituta za istraživanje i strateške studije u oblasti telekomunikacija (EURESCOM). Dr Janković je obavljao funkciju generalnog direktora Zajednice jugoslovenskih PTT od decembra 2002. do marta 2006. godine, kada je izabran za izvršnog direktora Republičke agencije za telekomunikacije.

Na Elektrotehničkom fakultetu izabran je u zvanje docenta na Katedri za telekomunikacije. Dr Janković je objavio preko 130 radova u zbornicima domaćih i međunarodnih konferencija i u domaćim i stranim časopisima i član je udruženja IEEE.


Objavljen tender za prodaju 51 odsto akcija "Telekoma Srbije"

BEOGRAD, 21. oktobar 2010. godine(ICTServis)-Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije objavilo je 20 oktobra tender za prodaju 51 odsto akcija "Telekoma Srbije", a rok za prijavu zainteresovanih kupaca je 26. novembar ove godine.

Oglas za prodaju 51 odsto akcija "Telekoma Srbije" objavljen je u dnevnom listu "Politika" i londonskom "Fajnenšel tajmsu".

Uslov za učešće na tenderu jeste da potencijalni kupac bude telekomunikaciona kompanija koja je pružala telekomunikacione usluge najmanje pet godina pre objavljivanja tendera, sa najmanje 20 miliona pretplatnika fiksne i mobilne telefonije i interneta, na kraju 2009. godine.

Neophodno je i da je vrednost kompanije bila najmanje tri milijarde evra na dan 30. septembra ove godine, kao i da je u prethodnoj poslovnoj godini imala učvršćen prihod veći od četiri milijarde evra i stabilna sredstva od najmanje pet milijardi evra.

Na tenderu mogu učestvovati i konzorcijumi koje predvodi kompanija sa najmanje 51 odsto udela u konzorcijumu, koja ispunjava tenderske uslove.
Potrebno je da zainteresovani kupci uplate i 10.000 evra za otkup tenderske dokumentacije, u kojoj će biti navedeni detalji o roku i načinu podnošenja ponuda za kupovinu "Telekoma Srbije".

Ministarstvo finansija će pisanim putem obavestiti zainteresovane kupce da li ispunjavaju uslove tendera, pošto privatizacioni savetnik "Siti grup" analizira zahteve, a kvalifikovani kupci će dobijati tendersku dokumentaciju od 1. novembra.
Do 2014. godine potpuni prelazak na elektronsko

izdavanje matičnih dokumenata

BEOGRAD, 21. oktobar 2010.(ICTServis)-Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković uputio je danas poziv lokalnim samoupravama da se što pre uključe u Centralni sistem za elektronsku obradu matičnih knjiga, u kome se već nalaze podaci za dva miliona građana Srbije.
Milan Marković i Mirko Cvetković

Foto: Fonet


Cvetković je nakon obilaska Telekomunikacionog centra PTT-a, gde je smešten Centralni sistem za elektronsku obradu matičnih knjiga, istakao da će zakonskim izmenama biti omogućeno da se do 2014. godine ostvari potpuni prelazak na elektronsko izdavanje ličnih dokumenata.

Do 2014. godine, kako je naveo, praktično cela zemlja biće umrežena, što će državnim organima omogućiti da po službenoj dužnosti pribavljaju dokumenta, umesto da ih kao sada traže od građana.

Elektronski matični dokumenti se vode i izdaju od ove godine. Centralni sistem za elektronsku obradu matičnih knjiga omogućava da građani u bilo kom gradu mogu da podignu izvod iz matične knjige rođenih i taj dokument važi neograničeno. Vrednost projekta je približno tri miliona evra.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković naveo je da su već pripremljene izmene Zakona o državnoj upravi koje predviđaju obavezu državne uprave da sama preuzima dokumenta iz Registra kada građani podnesu zahtev za izdavanje nekog ličnog dokumenta.


Povećati zaposlenost i izvoz kroz novi model privrednog rasta

BEOGRAD, 21 oktobar 2010. godine(ICTServis) – Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je 19 oktobra da će najveći izazov za Srbiju i region u predstojećem periodu biti povećanje zaposlenosti kroz novi model privrednog rasta zasnovan na izvozu.

Dinkić je na dvodnevnoj konferenciji o finansijama i investicijama u jugoistočnoj Evropi, u organizaciji magazina “Juromani”, istakao da Srbija ima nešto bolje rezultate u odnosu na prosek u regionu i naveo da su zemlje regiona prošle godine zabeležile pad BDP-a u proseku šest odsto, a Srbija 2,8 odsto.

Prema njegovim rečima, pored poboljšanja postojeće industrije moramo da dovedemo nove kompanije, poput “Fijata”, “Jure”, “Panasonika” i druge, koje će u našoj zemlji zaposliti radnike i proizvoditi robu koja će se izvoziti.

On je rekao da “Telekom Srbija” ima dobre poslovne pokazatelje i da prilikom prodaje većinskog paketa ne bi trebalo da se ide ispod cene od 1,4 milijarde evra.


Neophodna infrastruktura za dobru upravu,

razvoj i konkurentnost

BEOGRAD, 22 oktobar 2010.(ICTServis)-Evropski pokret Srbije je 21 oktobra organizovao debatu na temu “Neophodna infrastruktura za dobru upravu, razvoj i konkurentnost”.

Uvodna izlaganja se imali eksperti:Aleksandar Kovačevič, prof. dr Marijana Vidas Bubanja, prof. dr Nataša Gospić i mr. Dragan Spasić.Oni su izneli da se: teško mogu dobiti pravovremeni i uporedivi podaci o raspoloživoj infrastrukturi i njenom korišćenju, najveći deo infrastrukture nedovoljno koristi, mora se definisati načini transparentne državne intervencije u oblasti infrastrukture, neefikasno sprovode strateški dokumenti o razvoju infrastrukture, jasno uočava korelacija između stanja i korišćenja infrastrukture i privrednog i društvenog razvoja i dr.

Poseban interes je na skupu izazvalo razmatranje stanja telekomunikacione infrastrukture u Srbiji koja je ključna za razvoj i modernizaciju Srbije, razvoj eposlovanja(euprava, eobrazovanje, etrgovinu, ebankarstvo i dr.), životni standard građana i dr.

Razvojem informacionog društva zasnovanog na adekvatnoj telekomunikacionoj infrastrukturi može se bitno unaprediti razvijenost privrede i drugih društvenih sektora i podržati dalji demokratski i socijalni razvoj.U poslednjih godinu dana evidentiran je razvoj oko 100 elektronskih servisa na portalima euprave i dr. a što potvđuje da telekomunikaciona infrastruktura i Internet imaju veliki potencijal.

Dogovoreno je da se na osnovu podnetih izlaganja i diskusija pripreme odgovarajuće preporuke.Prikazana iskustva Estonije u razvoju e-uprave

BEOGRAD, 25 oktobar 2010.(ICTServis)-Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo je 22 oktobra organizovalo skup na kome su predstavljena iskustva Estonije u razvoju e-uprave.

Održane su prezentacije: važnost e-uprave za evropske integracije, elektronski servisi za građane, privredu i upravu, politika razvoja e-uprave u Estoniji, planiranje, upravljanje i koordinacija razvoja e-uprave i budućnost razvoja e-uprave u Estoniji.

Hanes Astok član Parlementa Estonije je rekao da su osnovni doprinosi i izazovi informacionog društva: digitalna pismenost, transparentnost rada uprave, e-demokratija, efikasnost u poslovanju javnog sektora i unapređivanje kvaliteta privatnog života. U Estoniji 62% domaćinstava koristi internet, 100% škola i preduzeća je povezano na Internet i 79% preduzeća koristi e-servise. Elektronska lična karta se koriste za identifikaciju ličnosti, zdravstvene karte, vozačke dozvole, autobske karte i identifikaciju u bankama.

Margus Puia direktor odelenja za državni informacioni sistem je prikazao Strategiju razvoja informacionog društva u Estoniji do 2013. godine. Osnovni ciljevi su razvoj: inkluzivnog društva za potrebe građana, ekonomija zasnovana na znanju i efikasan javni sektor.Elektronski javni servisi se baziraju na: besplatnom korišćenju, primeni XML tehnologije, upotrebi otvorenih standarda i dr. On je ukazao i na neke karakteristične probleme. G rađani ukazuju da službenici ponekad zahtevaju dopunsku dokumentaciju i odlažu završetak procedure. Sa druge strane, građani ponekad traže usluge koje nisu predviđene po zakonu, nemaju sve potrebne dokumente za korišćenje servisa i ignorišu uvedene procedure.Uprava je zadužena da izvrši reinženjering servisa saglasno postoječim tehničkim mogućnostima.

Prezentacija je održana u Klubu narodnih poslanika, uz prisustvo oko 60 domaćih stručnjaka koji rade na razvoju elektronskih servisa u Srbiji.

OTE namerava da proda svoj udeo u Telekomu Srbije

BEOGRAD, 26 oktobar 2010.(ICTServis)-Prema pisanju portala EKONOM east media group, grčka telekomunikaciona kompanija OTE namerava da proda svoj udeo u Telekomu Srbija. Predstavnici grčke kompanije su potvrdili da će prodati svojih 20% akcija u Telekomu.

Kompanija OTE je pre trinaest godina za ovaj paket akcija platila Telekomu Srbije 600 miliona nemačkih maraka (oko 300 miliona evra). Ako bi grčka kompanija prodala svoj udeo u Telekomu, pretpostavlja da za 20% akcija Telekoma Srbije može da naplati oko 560 miliona evra.

Vlada Srbije je ranije najavila da 51% akcija Telekoma Srbije neće prodati za manje 1,4 milijarde evra, od čega bi grčkoj kompaniji pripalo nepunih 40%. Takođe, premijer Mirko Cvetković je pre nekoliko dana nagovestio mogućnost da će u slučaju da OTE donese odluku da proda svoj deo u Telekomu, Vlada umesto 51%, na tenderu ponuditi 31% akcija Telekoma Srbije.

Ministarstvo finansija Srbije objavilo je 20. oktobra tender za prodaju 51% akcija Telekoma Srbije, čija je ukupna vrednost procenjena na 2,43 milijarde evra. Vlada Srbije poseduje 80% akcija Telekoma, a preostalih 20% akcija poseduje grčki OTE, u kojem Deutsche telekom ima 30% udela.


Sa domaće scene


Podrška firmama za razvoj kvaliteta internet nastupa

BEOGRAD, 18 oktobar 2010.(ICTServis)-Od 10. oktobra domaća mala i srednja preduzeća mogu da konkurišu za učešće u projektu "Sjaj neba weba – sajt na dar" koju realizuje “Krojačeva škola web dizajna” uz podršku Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo. U okviru ovog nekomercijalnog projekta, odabrane firme će na dar dobiti poslovni web sajt koji će za njih realizovati učenici Krojačeve škole, budući web dizajneri.

Cilj projekta je da se i na ovaj način unapredi kvalitet internet nastupa domaćih firmi, kao i da učenici tokom školovanja dobiju reference i budu temeljno upoznati sa praktičnom stranom svog posla i tržišnog nastupa - od upoznavanja sa klijentom i razumevanja zahteva, preko izrade rešenja i sajta, do postavljanja i predaje projekta i pravljenja marketing kampanje.

Budući da su učenici “Krojačeve škole” vođeni od strane uspešnih web stručnjaka, sajtovi za firme se rade u skladu sa svim potvrđenim aktuelnim web standardima.

Sajt koji će firme dobiti činiće do 7 statičkih strana, modul za samostalno ažuriranje sadržaja po izboru, a obezbeđen je i besplatan jednogodišnji hosting. Jesenja klasa učenika će imati priliku da realizuje sajtove za dve ovogodišnje dobitnice nagrada “Cvet uspeha za ženu zmaja”, u saradnji sa Udruženjem poslovnih žena Srbije.

Više informacija o uslovima učešća na stalnom Konkursu "Sjaj neba weba – sajt na dar" zainteresovane firme mogu dobiti na sajtu www.krojacevaskola.com.


Fujitsu predstavio FUTRO C400,

BEOGRAD, 19. oktobar, 2010. (ICTServis)- Fujitsu je predstavio FUTRO C400, ultra "tanki klijent" koji omogućava potpun doživljaj rada na desktop računaru u okruženju sa više radnih stanica. Idealan je za škole i mala i srednja preduzeća koja prema svojim budžetima za IT treba da ostvare najnižu moguću cenu po radnom mestu, tako što omogućava da se resursi jednog snažnog, centralnog PC računara, raspoređuju između korisnika, drastično smanjujući troškove za hardver i upravljanje.

FUTRO C400 namenjen je malim firmama, školama, bibliotekama i organizacijama sa malo zaposlenih.Organizacijama je potreban jedan stoni kompjuter kao „domaćin“ (host), FUTRO C400 jedinica i ekrani za svako radno mesto. „Domaćin“ u ovom okruženju ima ulogu centralnog servera, pomažući da ukupni troškovi sistema sigurno budu manji od bilo kog drugog rešenja.

Sa današnjim personalnim računarima koji su toliko moćni da prosečan korisnik koristi samo mali procenat njihove snage, čak i kada se njihovi resursi dele u okruženju sa više kompjuterizovanih radnih mesta, krajnji korisnici mogu da očekuju dobre performanse u radu sa standardnim „desktop-aplikacijama“. U zavisnosti od konfiguracije dostupnog PC-ja, samo jedan računar može da bude „domaćin“ i za 30 istovremenih korisnika.

Deljenje kompjuterskih resursa između korisnika takođe smanjuje i troškove upravljanja. Softverom se upravlja centralno, čime i njegovo održavanje postaje lakše. Indivdualne sesije su sigurne i zaštićene od upada drugih korisnika.

FUTRO C400 ultra tanki klijenti zahtevaju manje snage, troše manje električne energije čak i od energetski najefikasnijeg PC-ja i emituju manje toplote. Zahvaljujući tome što ne sadrže pokretne delove potpuno su nečujni i postižu vrlo visok stepen pouzdanosti.

Fujitsuov FUTRO C400 će u regionu CEMEA &I, kome pripada i Srbija, biti dostupan krajem novembra 2010.

Održana konferencija RudTech 2010

BEOGRAD, 26 oktobar 2010.(ICTServis)-Udruženje RudNet, pod pokroviteljstvom Registra nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS) održalo je 23. oktobra konferenciju RudTech 2010 na Rudniku. Skup je bio namenjen doprinosu razvoja IT usluga u svim servisima i privrednim oblastima u lokalnim sredinama.

Na konferenciji se govorilo o podizanju nivoa informatičkog obrazovanja, aktivnom pristupu u primeni informatičkih tehnologija, a posebno afirmaciji i registraciji novih .rs domena i obezbeđivanju uslova za dostupnost novih tehnologija najširem krugu korisnika.

Učesnici skupa RudTech 2010 naglasili su da podizanje informatičke svesti u lokalnoj sredini može da poveže veliki broj privatnih korisnika i preduzetnika, nevladine organizacije i privatne turističke kompanije. Istaknuto je da je uvođenje novih informatičkih tehnologija neophodno za promovisanje, omasovljenje i primenu informatičkih sadržaja, a sve sa ciljem neposrednog, bržeg i racionalnijeg IT razvoja lokalnih sredina


MFC MIKROKOMERC izlaže na DMS EXPO

ŠTUTGART, 26 oktobar 2010.(ICTServis)- Sajam DMS EXPO se održava u Štutgartu od 26 do 28 oktobra 2010. Danas DMS EXPO spada u vodeći Evropski sajam specijalozovan za sajam digitalnih informacija i upravljanja dokumentima. Ove godine DMS EXPO će imati dvostruki čin gde će se spojiti dva velika sajma DMS EXPO i IT BIZNIS.Kombinacija ova dva sajma će postati najvažnije mesto susreta IT industrije.

Pored 220 izlagača, među kojima su globalni igrači, kao što su IBM, SAP, CANON, IRIS, KODAK po prvi put ove godine pojavljuje se predstavnik iz Republike Srbije kompanija MFC MIKROKOMERC.

MFC MIKROKOMERC  izlaže svoj sistem za upravljanje dokumentima Spider.NET, rešenje koje osim elektronskog arhiviranja po standardima važećim u svetu i zemljama Evropske Unije podrazumeva i upravljanje dokumentima u okviru poslovnih procesa, e-government servise i alate za racionalizaciju poslovnih procesa. MFC MIKROKOMERC  će zainteresovanim posetiocima i potencijalnim poslovnim partnerima demonstrirati svoj softverski sistem, predstaviti mogućnostima koje on pruža i  pokazati da naše kompanije nezaostaju za Evropskim standardima u upravljanju dokumentima.


Predstavljanje koncepta “Pametna planeta”

BEOGRAD, 27 oktobar 2010.(ICTServis)-Kompanij IBM je 26 oktobra u Beogradu održala IBM Forum 2010 pod sloganom “Pametna planeta”.

Iris Džeba generalni direktor IBM-a za Srbiju, Crnu Goru, Makrdoniju i Albaniju je rekla da se na ovogidišnjem IBM Forumu umesto najnovijih servera, softvera i rešenja, predstavljaju neka najuspešnija rešenja kojima se potvrđuje da informacione tehnologije i znanje stvaraju “Pametnu planetu”.

Učesnici Foruma su bili Ivica Dačić prvi potpredsednik-zamenik predsednika Vlade Republike Srbije, Jasna Matić ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo, Goran Ćirić generalni direktor JP Pošte Srbije, Dragutin Radosavljević direktor Poreske uprave, Damir Baralić direktor Republičkog zavoda za informatiku i internrt, Slobodan Nedeljković pomoćnik ministra za unutrašnje poslove i druge veoma značajne ličnosti iz oblasti politike i IT sektora.

Prvi potpredsednik-zamenik predsednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija u narednom periodu mora da dostigne zemlje koje koriste najsavremenije informacione tehnologije (IT) kako bi bio olakšan rad državnih organa i život građana.
Foto: Fonet

Ivica Dačić

Dačić je, otvarajući IBM Forum, najavio da će od januara naredne godine početi izdavanje novih registarskih tablica, kao i saobraćajnih i vozačkih dozvola sa čipom.Saobraćajne dozvole sa čipom omogućiće produžavanje registracije bez dolaska u policijsku stanicu, odnosno registraciju će biti moguće produžiti na tehničkom pregledu vozila, objasnio je on.

On je rekao da je biometrijske pasoše do sada uzelo 2,7 miliona građana, dok je 1,4 miliona njih dobilo biometrijski pasoš druge generacije sa otiskom prsta.Druga generacija pasoša omogućiće građanima na graničnim prelazima prolazak kroz elektronska vrata na kojima neće biti granične policije.

MUP je do sada izdao 2,5 miliona ličnih karata, od čega je 70 odsto sa čipom, dok je unos digitalnog sertifikata potražilo 1.000 građana.
Takođe, sa Ministarstvom za telekomunikacije i informaciono društvo podignuta je ekstranet mreža i na taj način smo se pripremili za razmenu podataka sa Agencijom za privredne registre i Poštom, dodao je Dačić.

Ministarka Jasna Matić je naglasila da u poslednje 2 godine rastu rezultati u primenama IKT u Srbiji.Za razvoj e-poslovanja bitni su pravni okvir i korisnička baza. Stvoren je potreban pravni okvir i sada se očekuju sve veći rezultatai u razvoju e-poslovanja.Zaostaje se u razvoju širokopojasnog interneta, ali će razvoj tržišnih odnosa i investicije koje su u toku uticati na poboljšanje stanja.Portal euprava je počeo sa radom u junu 2010 i on pruža mogućnosti građanima i poslovnim korisnicima da se informišu, podnesu zahteve i dobiju razne potvrde iz preko 100 elektronskoh servisa.

Ambicija IBM je da se predstavi kao kompanija koja na osnovu tehnologija i iskustava kojima raspolaže pomaže kreiranje pametnih rešenja, rečeno je na kraju skupa.


Microsoft Srbije pokrenuo poslovni portal

BEOGRAD, 28 oktobar 2010.(ICTServis)-Kompanija Microsoft Srbija pokrenula je poslovni portal Srbije, kao odgovor na brojne zahteve klijenata i partnera za centralizovanim mestom gde će biti predstavljena rešenja za različite poslovne probleme. Portal treba da uspostavi veze između krajnjih korisnika i kompanija koje svoja rešenja kreiraju koristeći Microsoftove tehnologije i platforme. Korišćenje portala je besplatno.

Kompanije i firme iz različitih delatnosti na ovom portalu predstavile su svoja poslovna rešenja, zasnovana na Microsoftovim tehnologijama, kao i koristi koje im je uvođenje ovih tehnologija donelo.

Poslovni portal Srbije je posebno pogodan za firme koje nemaju mogućnosti za velike investicije. Uvidom u poslovna rešenja koja se nalaze na portalu i koja su pojedine firme već primenile, kompanije mogu uštedeti i vreme i novac koji su potrebni za planiranje daljeg poslovanja.

Više informacija o Poslovnom portalu Srbije možete videti na www.msbusiness.rs


Održan skup Smart@Government 2010

BEOGRAD, 29 oktobar 2010. (ICTServis)-U Beogradu u hotelu Continental održan je skup Smart@Government 2010.

Na otvaranju skupa su o rezultatima u razvoju euprave govorili: Jasna Matić ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo, Slobodan Nedeljković pomoćnik ministra za unutrašnje poslove i mr. Nebojša Vasiljević pomočnik ministra za telekomunikacije i informaciono društvo.

Više učesnika je istaklo, da se do pre godinu dana pretežno govorilo o nedostatku infrastrukture za razvoj informacionog društva, a da se danas konstatuje da osnovna ifrastruktura(pravni okvir, organizacija, oprema, mreže, projekti i dr) postoji i da je sada bitno imati što više elektronskih servisa i korisnika.Elektronski servisi počinju da menjaju svakodnevni život građana i administrativne uslove za privređivanje.

Centralna tema skupa je bila “Razvoj novih servisa e Uprave u regionu” Program skupa obuhvata četiri oblasti: Politika informacionog društva, Aplikacije e Uprave, Smart kartice i elektronske ID tehnologije i Rešenja u oblasti zaštite elektronske vlade.

Posetioci manifestacije su mogli da se upoznaju sa novim rešenjima iz oblasti pametnih (smart) identifikacionih kartica, novih elektronskih pasoša, inteligentnih zdravstvenih kartica, bezbednih e-government portala, sistema za elektronske javne nabavke, standarda EU u oblasti elektronske identifikacije, infrastrukture za primenu digitalnih potpisa i sertifikata i savremene i bezbedne mreže e-uprave za sigurnu komunikaciju sa građanima i privredom

Damir Baralić, direktor Republičkog zavoda za informatiku i Internet je pored prikaza rada portala euprava koji ima oko 100 elektronskih servisa predstavio je i aktivnosti na: unapređuvanju portala, uvođenju sistema za upravljanje elektronskim dokumentima, kontroli pristupa Internet aplikacijama, projektu javne nabavke, daljem razvoju sistema plaćanja na portalu i uvođenju sistema za razmenu podataka “X road”.

Dr Dejan Vidojević iz Poreske uprave prikazao je efekte uvođenja: jedinstvenog šaltera, registra poreskih obveznika, E-PDV i servisa za portal euprava.Poreska uprava planira da do polovine 2011 uvede aplikacije: prijava poreza, uvid u stanje na poreskom računu, eplaćanje i e-kancelarijsko poslovanja.Broj korisnika eservisa je sada mali i kreče oko 1 odsto, ali će za godinu dana biti propisana zakonska obaveza da se poslovi sa Poreskom upravom mogu obavljati samo preko eservisa.

Vrlo zapažene prezentacije su podneli i Svjetlana Brekić, Dragan Španović, Branislav Dobrosavljević, Spira Matić i dr.

Za vreme skupa organizovan je okrugli sto sa temom “ Razvoj e Uprave u Srbiji i regionu – elektronski identitet u aplikacijama e Uprave ”

Na skupu je podneto ukupno 40 prezentacija i saopštenja i 30 IT kompanija iz Srbije i regiona imalo je izložbene štandove.

Skup je organizovala Asocijacija za računarstvo, informatiku, telekomunikacije i nove medije (ASIT).


EXECOM među 50 tehnoloških kompanija sa najbržim rastom

NOVI SAD, 29 oktobar 2010.(ICTServis)-Nakon prošlogodišnjeg plasmana na "Deloitte Technology Fast 50" listi najbrže rastućih tehnoloških kompanija u Centralnoj Evropi, softverska kompanija EXECOM se i ove godine našla među najboljima. Lista je kreirana na osnovu zabeleženog rasta prihoda IT kompanija u poslednjih pet godina poslovanja. Sa sedištem u Novom Sadu, i predstavništvima u Holandiji i Češkoj Republici, EXECOM je u tom periodu zabeležio rast u iznosu od 541%.

Listom dominiraju sofverske kuće i zauzimaju više od polovine mesta. Prosečan petogodišnji rast kompanija sa liste je 967%, što je, u odnosu na prošlogodišnji rast (933%), neznatno povećanje. Ovakav nastavak porasta prihoda je jasan pokazatelj da su najbrže rastuće tehnološke kompanije sa liste uspešno prevazišle finansijsku krizu, koja se u velikoj meri odrazila upravo na kompanije iz ovog sektora.

U EXECOM-u smatraju ponovni plasman na Deloitte-ovu listu izuzetnim priznanjem, pogotovo ako se uzme u obzir ogromna konkurencija na tržištu. Nakon 15 godina uspešnog poslovanja, kompanija ovim plasmanom potvrđuje svoju poziciju jednog od najvećih izvoznika domacih softverskih usluga.

Poslovna filozofija EXECOM-a je od samog počeka jednostavna: kompanija ulaže u kadrove, neguje partnerstvo sa klijentima i konstantno radi na poboljšanju kvaliteta svojih usluga. Upravo ovakav način poslovanja predstavlja ključni faktor u razvoju domaćih IT preduzeća. U skladu sa tim, u okviru kompanije se radi na permanentnom obučavanju zaposlenih kroz učešće na međunarodnim stručnim skupovima i radi na najsavremenijim tehnološkim platformama.

EXECOM je na "Deloitte Technology Fast 50" listi zauzeo 23. mesto i automatski je nominovan za učešće na takmičenju za 500 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u EMEA regionu (Evropa/Bliski Istok/Afrika).


Sa svetske scene


Objavljen novi Adobe Acrobat X

NJUJORK, 19. oktobar 2010.(ICTServis)-Kompanija Adobe Systems Incorporated objavila je novu verziju Adobe Acrobat grupe proizvoda, koju čine Adobe Acrobat X Standard i Adobe Acrobat X Pro, kao naslednici predhodnih verzija i novi Adobe Acrobat X Suite, koji zamenjuje dosadašnji Adobe Acrobat Pro Extended.

Sva tri programa iz Acrobat X linije proizvoda, omogućavaju pretvaranje papirnih dokumenata u pretražive PDF datoteke i sve tri verzije odlikuje poboljšano optičko prepoznavanje znakova (OCR). Objedinjavanje sadržaja kao što su dokumenti, e-mail, tabele, skenirani dokumenti, slike ili web stranice iz raznih izvora u jednu zajedničku PDF datoteku, kao i zaštita tih dokumenata, njihovo elektronsko potpisivanje i razmenjivanje putem Acrobat.com servisa, karakteristike su koje odlikuju Acrobat X Standard, kao i Acrobat X Pro i Acrobat X Suite.

Uz navedene karakteristike, Acrobat X Pro i Acrobat X Suite odlikuju se i mogućnošću automatizacije rutinskih zadataka i kreiranja interaktivnih PDF obrazaca, dizajniranje potpuno novih obrazaca i trajno uklanjanje poverljivih dokumenata pre njihove distribucije.

Adobe Acrobat X biće dostupan u prodaji od 23.novembra 2010.

SAD ponovo predvode listu „dvanaest žigosanih“

NJUJORK 21 oktobar 2010.(ICTServis)-SAD bi mogle da promene svoj naziv u „Zemlja neželjene e-pošte“, jer se ta država našla na vrhu liste zemalja odakle potiče najveći broj neželjenih poruka e-pošte.

Antivirusna kompanija Sophos PLC objavila je nedavno svoj redovni izveštaj o rasprostranjenosti neželjene e-pošte, u kome se nalaze podaci o državama iz kojih potiče najveći broj neželjenih poruka e-pošte u periodu od jula do septembra ove godine. Kako iz te kompanije tvrde, SAD proizvode petinu svih neželjenih e-poruka koje „zagađuju“ globalnu mrežu. Isto tako, stručnjaci tvrde da više od 90% poruka e-pošte čine neželjene poruke.

Mnogi će se pitati zašto su SAD na čelu ove liste. Očigledni razlozi su razvijena širokopojasna mreža za pristup Internetu, veliki broj računara koje kiberkriminalci (iz celog sveta) koriste i kontrolišu u sklopu mreža „zombi“ računara, ali i veliki broj naivnih osoba, koje mogu biti prevareni da urade bilo šta. To uključuje otvaranje priloga poslatih od bilo koga i naručivanje lekova iz reklama u neželjenoj poruci e-pošte.

Neželjena e-pošta predstavlja takođe odlično sredstvo za preuzimanje kontrole nad računarom radi krađe ličnih informacija o bilo čemu što bi moglo da bude važno, uključujući, naravno, bankovni račun.

Sophosovi stručnjaci su takođe uočili porast broja poslate neželjene pošte koja se isporučuje na relativno nov način – preko društvenih mreža, kao što su Twitter i Facebook.

Kao deo izveštaja o rasprostranjenosti neželjenih poruka e-pošte, kompanija Sophos je objavila i rang-listu zemalja iz kojih dolazi najveći broj tih poruka - popularno nazvanu lista "dvanaest žigosanih".

Ta lista izgleda ovako: SAD se nalazi na prvom mestu sa 18,6% neželjene e-pošte, dok se na drugoj poziciji nalazi Indija sa 7,6% i Brazil sa 5,7%. Francuska, Velika Britanija, Nemačka, Rusija, Južna Koreja i Španija zasebno su zaslužne za 5% do 2% neželjene pošte, dok iz ostatka sveta stiže oko 38,5% neželjenih poruka e-pošte

Fujitsu je lansirao novi server CELVIN NAS Q800

TOKIO, 21 oktobar 2010.(ICTServis)-Japanska IT kompanija Fujitsu je lansirao novi server CELVIN NAS Q800,koji predstavlja mrežni sistem tipa „sve u jednom“ i služi i za kreiranje rezervnih kopija i deljenje podataka i fajlova u lokalnoj mreži.

Sistem je primarno namenjen malim i srednjim preduzećima koje žele da sa relativno malim ulaganjima omoguće fleksibilno, centralizovano deljenje podataka između kompjutera i korisnika na lokalnoj mreži.

Prednosti su: mogućnost ugradnje do 4 „hard-diska“ u kućište, velike brzine transfera podataka, male potrošnje energije i visoke pouzdanosti,

CELVIN NAS server Q800 će naročito biti koristan firmama koje podatke trenutno razmenjuju i čuvaju na manje robusnim i sporijim uređajima za skladištenje, kao što su prenosivi USB diskovi i fajl-server diskovi.


Canon počeo sa prodajom štampača kompanije Océ

TOKIO, 25 oktobar 2010.(ICTServis)-Canon je počeo sa prodajom štamparskih sistema velike brzine kompanije Océ sa produktima iz linije Océ VarioPrint 6000 Ultra.

Canon Europe predstavio je svoju saradnju sa kompanijom Océ na Canon EXPO 2010 u Parizu.

U martu 2010, Canon je postao većinski vlasnik kompanije Océ i time sa namerom da postane svetski lider u štamparskoj industriji. Canon i Océ zajednički rade i na globalnoj i na lokalnoj integraciji. Oni nastoje da zajedničkim snagama izađu u susret potrošačima i dovedu nove tehnologije na tržište.

Prvi koraci u kreiranju zajedničkog portfolia načinjeni su u Evropi, na Bliskom Istoku i u Africi. Kao proširenje dosadašnje međusobne ponude, prvi proizvodi kompanije Océ koji će krajem godine biti prodavani Canonovim kanalima pripadaju seriji Océ VarioPrint 6000 Ultra.

Canon i Océ će ponuditi svoj zajednički portfolio štampača velikih formata, sa pratećom podrškom, svojim tekućim i potencijalnim distributerima.

Océ već distribuira određen broj Canonovih štamparskih sistema svojim kanalima prodaje.

Mnogi proizvodi kompanije Océ predstavljeni su na ovom sajmu. Među njima se našao i monohromni dupleks štampač velike brzine, Océ VarioPrint 6320 Ultra, kao i kolor produkcijski štampač velike brzine Océ JetStream 1000. Kao dopuna Canonovoj ponudi rešenja za štampanje velikih formata, izloženi su i Océ ColorWave 600 i Océ Arizona 550XT.

Na ovom sajmu zajednički su predstavljena rešenja za poslovni tok proizvodnje i slanje sadržaja za štampanje putem Weba, čime je demonstrirana uzajamna kompatibilnost hardvera i softvera oba proizvođača.

Canon i Océ zajednički rade na tome da potrošačima omoguće kupovinu proizvoda iz obe kompanije uz punu prateću podršku kako bi zadovoljili sve veće potrebe produkcijskog štampanja. Canonovi proizvodi distribuirani kanalima kompanije Océ prodaju se sa znakom Canon a proizvodi kompanije Océ distribuirani Canonovim kanalima sa znakom Océ.

HP pustio u prodaju svoj prvi tablični računar

NJUJORK, 28 oktobar 2010.(ICTServis)-Hewlett-Packard je objavio da njegov znatiželjno očekivani tablični računar Slate 500 – prvi takav uređaj ove kompanije – može odmah da se kupi, za sada samo u SAD.

Ova tabla sa ekranom od 22,6 cm (8,9 inča) koja koristi Microsoftov operativni sistem Windows 7 Professional, namenjena je poslovnoj upotrebi. Košta 800 dolara i u Americi se može odmah nabaviti preko interneta i kroz prodajne kanale tamošnjih HP-ovih partnera.

Slate 500 je najpre bio dizajniran kao proizvod široke potrošnje, ali planovi su u međuvremenu izmenjeni, jer je HP u aprilu kupio kompaniju Palm i sad ga nudi poslovnim korisnicima kojima treba ručni uređaj čiji operativni sistem i kancelarijske aplikacije već poznaju.

HP planira da ponudi i verziju za obične korisnike koja će koristiti mobilni operativni sistem WebOS dobijen kupovinom Palma. Tablični računar s tim sistemom, čije se ime još ne zna, biće namenjen krstarenju internetom, gledanju filmova, igranju i čitanju e-knjiga, a pojaviće se sledeće godine.

Slate 500 već nudi te mogućnosti, ali je projektovan i da se povezuje sa serverima na koje će snimati podatke i sa kojih će ih uzimati u realnom vremenu. Pošto mnoge kompanije koriste Windows 7, HP smatra da će se uređaj lako uklopiti u njihovu IT infrastrukturu.


S A D R Ž A J SADRŽAJ


Дадаць дакумент у свой блог ці на сайт

Падобныя:

Iz aktivnosti državnih organa iconIzvedene aktivnosti pri pripravi dokumenta

Iz aktivnosti državnih organa iconHrs hrvatski ronilački savez ?J. Mty Jl' klub podvodnih aktivnosti

Iz aktivnosti državnih organa iconAktivnosti udruge od nastanka do kraja 2002. Godine kampovi obuke za članove Udruge

Размесціце кнопку на сваім сайце:
be.convdocs.org


База данных защищена авторским правом ©be.convdocs.org 2012
звярнуцца да адміністрацыі
be.convdocs.org
Галоўная старонка