1) One character in this work, with his syphilitic death imminent, plans to give another character a calling card marked by a black cross. The protagonist proclaims at one point in this work that she has only thirty-one hours to live, coinciding with the end of her (*)




Назва1) One character in this work, with his syphilitic death imminent, plans to give another character a calling card marked by a black cross. The protagonist proclaims at one point in this work that she has only thirty-one hours to live, coinciding with the end of her (*)
Дата канвертавання26.12.2012
Памер109.41 Kb.
ТыпДокументы
Buckeye Spring Tournament 2012: Spider-Man Gives Chase! FAPPO!

All questions by Ohio State University (Max Bucher, Will Davis, Avery Demchak, Jacob Durst, Tyler Friesen, Matt Gerberich, Nandan Gokhale, Jarret Greene, Richard Hersch, Peter Komarek, Jasper Lee, Simon Lui, Lauren Menke, Asanka Nanayakkara, Brice Russ, Kirun Sankaran, Andy Sekerak, Keith Stephens, Joe Wells) and Virginia Commonwealth University (George Berry, Sean Smiley, Cody Voight)

Edited by George Berry, Jacob Durst, Jarret Greene, Jasper Lee, Andy Sekerak and Cody Voight


Round 5 – Tossups


1) One character in this work, with his syphilitic death imminent, plans to give another character a calling card marked by a black cross. The protagonist proclaims at one point in this work that she has only thirty-one hours to live, coinciding with the end of her (*) tarantella performance. During this work, the protagonist is accused by Kristine Linde of accepting money from her husband’s best friend, Dr. Rank. Set at Christmastime, it is revealed in this play that Krogstad provided a loan, and he blackmails the protagonist to secure his job with her husband Torvald. For 10 points, name this play where Nora Helmer feels like a toy and leaves her husband, a work a of Henrik Ibsen.
ANSWER: A Doll’s House
[AS]


2) Bowden and Tabor formulated a law for this force by using asperities. The Stribeck curve is used to categorize the properties of this force. For metals in a vacuum, this force can create a "cold weld." The stick-slip phenomenon is due to this force. One form of this force is also known as the Coloumb type. According to (*) Amontons' first law, this force is proportional to the normal force. The coefficient of this force, symbolized mu, is usually higher for its static form than its kinetic form. This force increases with the roughness of surfaces. For 10 points, name this force on objects in contact that opposes motion.
ANSWER: friction
[CV]


3) At this event, Thomas McClintock read passages from the writings of Sir William Blackstone, and shortly after it, one attendee began publishing a newspaper known as The Lily. Horace Greeley affirmed the values of this event while writing for the New York Tribune, while earlier, two of its organizers had been denied participation in the World (*) Anti-Slavery Convention in London. Held in a Wesleyan Chapel, this event was attended by Frederick Douglass, and its chief tenets were espoused in the Declaration of Sentiments.  For 10 points, name this 1848 meeting convened by Lucretia Mott and Elizabeth Cady Stanton, the birthplace of the Women’s Rights Movement.
ANSWER: Seneca Falls Convention
[AS]


4) Taking the derivative of this quantity with respect to particle number yields chemical potential. It can be found by multiplying the natural log of the equilibrium constant by negative one, the ideal gas law, and temperature, while it can also be found through subtracting the product of temperature and entropy from (*) enthalpy. When this quantity is negative for a given reaction, that reaction is spontaneous. For 10 points, name this thermodynamic quantity, which is the amount of usable energy in a system and which is symbolized capital G.
ANSWER: Gibbs free energy
[JL]


5) This thinker and de Beaumont were fictionalized in Peter Carey’s novel Parrot and Olivier in America. This man predicted that Russia and the title location of one of his works would be drawn into inevitable conflict. In that work, he claimed that slavery would eventually cause violent conflict. Although that work was initially supposed to study (*) prisons, this man stressed the importance of America’s ‘Puritan Founding’ and lamented the ‘omnipotence of the majority’ and isolation that the title government system created. For 10 points, name this man who described political practices in the United States in Democracy in America.
ANSWER: Alexis de Tocqueville
[MJB]


6) This author wrote, “a man may, in effect, make a whore of his own wife” while decrying contraception in his essay “Conjugal Lewdness.” One of this man’s novels is narrated by the Saddler and recounts three brothers building a house in Epping Forest during a 1665 event. In another work by him, an English woman born in (*) Newgate Prison cons and steals her way into high society. Besides writing Journal of the Plague Year and Moll Flanders, this author penned a novel whose protagonist escapes Moorish slave-masters with a boy named Xury and meets his servant Friday on a desert island. For 10 points, name this English novelist who wrote Robinson Crusoe.
ANSWER: Daniel Defoe
[AS]


7) A method to extract energy from a rotating one of these objects was proposed by Roger Penrose. These objects are completely characterized by their mass, charge, and angular momentum according to the no-hair theorem. They can be formed when a white dwarf exceeds the Chandrasekhar limit. The radius of these objects is smaller than their (*) Schwarzschild radius. They emit Hawking radiation, and supermassive ones are thought to lie at the center of galaxies. For 10 points, name these astronomical bodies with an event horizon, past which light cannot escape.
ANSWER: black hole
[AN]


8) This nation possesses the Ibera Natural Reserve in its province of Corrientes, and the Le Maire Strait separates La Isla de los Estados from its mainland. Its city of Rosario sits on the Parana River, which ultimately merges into the Rio (*) de la Plata. Containing half of the spectacular Iguazu Falls and all of the summit of Aconcagua, this country’s southern half helps comprise the fertile Pampas, and it splits Patagonia and Tierra del Fuego with neighbor Chile. For 10 points, identify this second-largest nation in South America with capital at Buenos Aires, named for its supposed silver deposits.
ANSWER: Argentina
[AS]


9) One member from this family wrote an epistle to Federigo of Aragon, while another founded the Academia della Crusca. The publication Sidereus Nuncius was dedicated to this family by a scientist who exchanged letters with Christina of Lorraine, a member of this group. This family was the target of the (*) Pazzi Conspiracy, and in addition to supporting Galileo, this family produced popes such as Leo X, son of Lorenzo the Magnificent, and one member helped instigate the St. Bartholomew’s Day Massacre. For 10 points, name this Italian family which included that French queen Catherine, a dynasty founded by Cosimo that dominated Florence during the Renaissance.
ANSWER: Medicis
[AS]


10) In a patriotic work by this artist, a man sits with one arm raised as his sons, whom he had ordered killed, are brought behind him.  This artist of The Lictors Bring to Brutus the Bodies of His Sons painted a man on horseback crossing the St. Bernard Pass.  This artist made a sketch of the (*) Tennis Court Oath and many paintings of Napoleon.  He painted a man, clutching a paper and quill pen in the bath, who has been stabbed in the chest.  In another painting, women are crying as a man holds out three swords to his sons.  For 10 points, identify the French Revolutionary artist of The Death of Marat and The Oath of the Horatii.
ANSWER: Jacques-Louis David
[JL]


11) Forces under this man were targeted by Operation Verano, which failed after this man’s victories at Santa Clara and Yaguajay at the head of the 26th of July Movement. Arriving in his home country on the yacht Granma following his exile after a failed attack on the Moncada barracks, this orator of the (*) “History will absolve me” speech waged a guerrilla campaign to oust Fulgencia Batista with the help of Che Guevara. This man’s military defeated the Bay of Pigs invasion and this leader formed close ties to the Soviet Union, which led to a US embargo. Recently succeeded by his brother Raul, for 10 points, name this former dictator of Cuba.
ANSWER: Fidel Alejandro Castro Ruz  
[JG]


12) This god wounded himself and used the blood to give life to the current world of man. That blood was put on the bones this god retrieved from the remains of the fourth world in Mictlan. This god, the twin of Xolotl, represented the morning star, earning him a name meaning "lord of the dawn." The god (*) Tezcatlipoca tricked this god that gave man maize into getting drunk and eventually burning himself in a fire or sailing away on a raft. For 10 points, name this deity of the mythology of the Aztecs, depicted as a feathered serpent.
ANSWER: Quetzalcoatl
[GB]


13) Alexander Scriabin described this key as yellow or golden.  Both Tchaikovsky’s and Beethoven’s violin concertos are in this key, and so is a suite from Handel’s Water Music that contains the Alla Hornpipe.  The “Titan” and “Choral” symphonies by Mahler and Beethoven, respectively, are also in this key.  This is the key of the (*) Hallelujah chorus, as well as of Pachelbel’s Canon.  It is equivalent to “re” in solfege and is the relative major of B minor.  For 10 points, name this key, which contains two sharps in its key signature.
ANSWER: D major [do not accept “D minor”]
[JL]


14) In February 2012, this nation’s appointed ambassador to Rwanda was recalled due to their close relationship with this country’s foreign minister Alain Juppe, who is supposedly hostile to Rwanda. One former presidential candidate in this country has recently faced charges of being involved in a prostitution ring, and the current president of this country is married to former (*) model Carla Bruni and presided over a government ban on face coverings in public spaces, including the Muslim burqa. Home of Dominique Strauss-Kahn, the former head of the IMF charged with rape in New York City, for 10 points, name this European country led by Nicholas Sarkozy.
ANSWER: Republic of France
[JG]


15) The Fabian Society played a key role in the development of this political party, and the Zinoviev letter caused it to take losses in the 1924 elections. One member of this party established Special Drawing Rights for the IMF and another penned New Deal for Coal before pushing through the Open (*) University education system. In addition to James Callaghan and Harold Wilson, another person from this party instituted the National Health Service, part of its nation’s welfare state. For 10 points, name this British party of Clement Attlee, which is supported by trade unions, and whose recent prime ministers Tony Blair and Gordon Brown.
ANSWER: Labour Party
[AS]


16) A form of this pathway which essentially runs in reverse is known as the reductive form and is carried out by green sulfur bacteria. One enzyme used in this process is aconitase. In another step in this process, malate is formed by adding a water molecule to fumarate, which itself is formed a step earlier when succinate is oxidized by (*) FAD to form FADH2. In the first step of this pathway, oxaloacetic acid is combined with acetyl-CoA, which enters this pathway after being converted from pyruvate.  For 10 points, name this part of aerobic respiration that precedes the electron transport chain and occurs in the matrix of mitochondria.
ANSWER: Szent-Gyrgyi-Krebs cycle [or citric acid cycle; or tricarboxylic acid cycle; or TCA cycle]
[JL]


17) This poet created a character who seeks the title structure by following a crippled guide to a pair of hills “crouched like two bulls locked horn in horn,” in “Childe Roland to the Dark Tower Came.” In another poem, this author exclaims how God said not a word as the title figure strangles a woman by her hair. In addition to (*) “Porphyria’s Lover,” this poet describes a woman who “looks as if she were alive” in a portrait by Fra Pandolf. For 10 points, name this English poet who wrote about the Duke of Ferrera’s wife in “My Last Duchess,” the husband of fellow poet Elizabeth Barret.
ANSWER: Robert Browning
[JG]


18) This man made a brass snake and mounted it on the pole, proclaiming that those who were bitten who looked upon it would not die. This man’s life is saved in an inn by his wife performing a circumcision. At Meribah, this man struck a stone instead of speaking to it, causing (*) water to come forth. However, this incident would be the reason for why he would not be able to go the Promised Land. This man married a daughter of Jethro after saving her from attackers at a well. This man destroyed a golden calf that was made in his absence while he received a pair of engraved stone tablets. For 10 points, name this prophet who led the Israelites out of Egypt.
ANSWER: Moses
[SL]


19) The protagonist of this novel has dinner with the prostitute Georgette, whose advances he turns down. Earlier, that protagonist of this novel is seen having a drink with Harvey Stone at the Café Select only to have an unpleasant encounter with Frances Clyne. Bill Gorton accompanies the protagonist of this novel on a fishing trip and (*) Pedro Romero sleeps with the central female character at the Montoya Hotel which leads one character to call the protagonist a pimp and knock him and the drunken Mike Campbell out. Robert Cohn, Brett Ashley, and the sterile Jake Barnes, appear in, for 10 points, which ‘lost generation’ novel by Ernest Hemingway.
ANSWER: The Sun Also Rises
[AN]


20) A 1966 flood damaged one of this artist’s creations, a wooden sculpture of a weeping Mary Magdelene. This man honored Erasmo da Narni in an equestrian sculpture of Gattamelata. Sculptures created by this man for a building in the garden of a monastery in (*) Florence include depictions of Saint Mark, and one of Saint George holding up a shield. One work by this artist was the first free-standing nude since classical civilization, the subject standing with a sword on the head of a giant he has slain. For 10 points, name this renaissance Italian artist of a bronze sculpture of David.
ANSWER: Donatello
[GB]


TB) According to legend, this man once built a castle on a hill to watch a city burn to the ground, and the inhabitants of that city went on to found Venice. This man allied with Valentinian III to attack Toulouse, but it was Valentinian’s general Flavius Aetius who dealt this man a massive (*) defeat. In return for marrying Honoria, this brother of Bleda demanded a dowry of half of the Western Roman Empire, and he invaded Italy shortly after being defeated in a battle that also saw the death of Theodoric I. This man allegedly died of a nosebleed after his wedding. For 10 points, name this “Scourge of God” defeated at the Battle of Chalons, a famous leader of the Huns.
ANSWER: Attila the Hun
[JG]


Buckeye Spring Tournament 2012: Spider-Man Gives Chase! FAPPO!

All questions by Ohio State University (Max Bucher, Will Davis, Avery Demchak, Jacob Durst, Tyler Friesen, Matt Gerberich, Nandan Gokhale, Jarret Greene, Richard Hersch, Peter Komarek, Jasper Lee, Simon Lui, Lauren Menke, Asanka Nanayakkara, Brice Russ, Kirun Sankaran, Andy Sekerak, Keith Stephens, Joe Wells) and Virginia Commonwealth University (George Berry, Sean Smiley, Cody Voight)

Edited by George Berry, Jacob Durst, Jarret Greene, Jasper Lee and Cody Voight


Round 5 – Bonuses


1) A failed attack by Marcus Reno during this battle led to a retreat to his namesake hill, and it was instigated when Alfred Terry ordered the 7th Cavalry to scout for enemy troops. For 10 points each:
[10] Known as Greasy Grass to the victors, name this 1876 battle in which Crazy Horse helped lead a combined force of Sioux and Cheyenne warriors to crush American troops, one of the worst U.S. losses of the Indian Wars.
ANSWER: Battle of Little Bighorn
[10] The Battle of Little Bighorn is perhaps most famous for featuring the “Last Stand” of this American commander. Earlier, he led a cavalry brigade at Gettysburg before later routing Black Kettle at the Battle of Washita River.
ANSWER: George Armstrong Custer
[10] Aiding Crazy Horse to defeat Custer at Little Bighorn was this Teton Sioux chief who first fought Americans after the Minnesota Massacre. Later, he joined Buffalo Bill’s Wild West show and supported the Ghost Dance movement.
ANSWER Sitting Bull [or Tatanka Iyotake]
[AS]


2) This character wears a five-cent piece around his neck and claims to possess a magic hairball. For 10 points each:
[10] Identify this character who runs away from Miss Watson and escapes to Jackson’s Island. At one point adorned with blue paint and labeled a “Sick Arab,” he is rescued from Silas Phelps’ farm by the protagonist.
ANSWER Jim
[10] Jim appears in this author’s novel The Adventures of Huckleberry Finn. This American writer wrote about a switcheroo in The Prince and the Pauper and about time travel in A Connecticut Yankee in King Arthur’s Court.
ANSWER: Mark Twain [or Samuel Langhorn Clemens]
[10] In this Twain short story, Simon Wheeler tells the narrator about chronic gambler Jim Smiley, who trained the fighting dog Andrew Jackson as well as the title amphibian, named Dan’l Webster
ANSWER: “The Celebrated Jumping Frog of Calaveras County
[AS]


3) Name some terms one will encounter when reading music, for 10 points each:
[10] This term for stringed instruments tells the musician to play by plucking the string instead of using the bow.
ANSWER: pizzicato
[10] This term tells a musician to slowly decrease the tempo.  Unlike a similar term, it is not sudden, and it is the opposite of accelerando.
ANSWER: ritardando [do not accept “ritenuto”]
[10] This term means to play a note shorter than normal, and is usually designated by a dot placed over or under the note.  It is also a style of playing that is the opposite of legato.
ANSWER: staccato
[JL]


4) Name some things about photosynthesis, for 10 points each:
[10] Photosynthesis takes place in this plant organelle.  Inside it is a liquid called stroma, and there are also stacks of thylakoids within this organelle.
ANSWER: chloroplast
[10] This most abundant enzyme on Earth catalyzes the first step of the Calvin cycle by using carbon dioxide as the substrate.  Photorespiration occurs if this enzyme uses oxygen instead.
ANSWER: rubisco [or ribulose-1,5-biphosphate carboxylase/oxygenase]
[10] In the light reactions of photosynthesis, this molecule acts as the final electron acceptor.  It later donates those electrons during the third step of the Calvin cycle.
ANSWER: NADP+ [or NADPH; or Nicotinamide adenine dinucleotide phosphate]
[JL]


5) In one play by this author, the philosophy professor Teddy leaves his wife Ruth with his own crude working-class family to return to America. In another, Mick, Aston and Davies argue over appliances. For 10 points each:
[10] Name this Nobel Laureate master of pauses and silence who penned The Homecoming and The Caretaker.
ANSWER: Harold Pinter
[10] Another important "Theater of the Absurd" member is this Irish playwright of Krapps' Last Tape, Endgame and Ohio Impromptu. He also wrote a trilogy composed of the novels Molloy, Malone Dies and The Unnameable.
ANSWER: Samuel Beckett
[10] In this Samuel Beckett work, Pozzo and his slave Lucky cross paths with Vladimir and Estragon, the latter of whom says "Gogo light--bough not break--Gogo dead." The title figure of this play never arrives.
ANSWER: Waiting for Godot
[JD]


6) Its structure was first elucidated by Kekule after day dreaming about a snake eating its own tail. For ten points each:
[10] Name this cyclic hydrocarbon, a carcinogen with chemical formula C6H6.  It is often drawn as a hexagon with a circle in the middle.
ANSWER: benzene
[10] Benzene’s aromaticity is due to it having 4n+2 pi electrons according this rule named for a German chemist.
ANSWER: Hückel’s rule
[10] Phenol, a derivative of benzene, has this functional group attached.  This functional group consists of an OH, 6and other examples include ethanol and methanol.
ANSWER: alcohol [accept hydroxyl]
[AN/JL]


7) This kingdom’s final ruler was Muhammed XI, and the Alhambra was built in its namesake city.  For 10 points each:
[10] Identify this Moorish state eventually weakened by internal feuding between the Zegris and Abencerages families. It was captured in 1492 to complete the Spanish Reconquista of the Iberian Peninsula.
ANSWER: The Emirate/Kingdom/State of Granada
[10] The conquest of Granada made Ferdinand of Aragon and this woman rulers of all Spain. This queen helped institute the Spanish Inquisition and sponsor Columbus’ voyages to the New World.
ANSWER: Isabella of Castille
[10] Ferdinand and Isabella also signed this 1494 treaty with Portugal, which divided up the New World. This agreement modified the papal bull Inter caetera issued by pope Alexander VI.
ANSWER: The Treaty of Tordesillas
[AS/JD]


8) One aria sung by this character includes an instruction to "think as you fight" as "the arena is full of blood." For 10 points each:
[10] Name this bullfighter who emerges from his triumph to discover his lover has been killed by Jose.
ANSWER: Escamillo
[10] Escamillo sings the “Toreador's Song” and falls in love with the title gypsy woman of this opera by Georges Bizet.
ANSWER: Carmen
[10] Carmen sings this aria in which she claims that love is "a rebellious bird" and "a gypsy's child" and that "if I love you, you'd best beware!"
ANSWER: “Habanera
[GB]


9) After Greenland and New Guinea, this island is the third largest in the world. For 10 points each:
[10] Identify this island in Southeast Asia that helps to comprise the Greater Sunda Islands. Home to the world’s oldest rain forest, this island’s largest city is the Malaysian-held Kuching, and the South China Sea lies to its north.
ANSWER: Borneo
[10] Occupying nearly three quarters of Borneo, this country has full possession of the islands of Java and Sumatra. Featuring the world’s largest population of Muslim people, its capital and largest city is Jakarta.
ANSWER: Indonesia
[10] In addition to Malaysia and Indonesia, this tiny nation is also on Borneo. A sultanate, its capital is Bendar Seri Begawan, and it possesses the exclave of Temburong.
ANSWER: Brunei
[AS]


10) In one story from this work, Tofano's wife pretends to throw herself into a well to lock her husband out of their house, and the first story from this work concerns the wrongly sanctified Ser Cepparello. For 10 points each:
[10] Name this work, structured as a series of 100 tales told by 10 young men and women escaping the Black Plague.
ANSWER: The Decameron
[10] The Decameron was written by this 14th century Italian author of Filostrato and On Famous Women.
ANSWER: Giovanni Boccaccio
[10] Boccaccio was a student of this Italian humanist and author of many poems dedicated to "Laura", most of which were written in his namesake style of sonnet.
ANSWER: Petrarch [or Francesco Petrarca]
[BR]


11) In book VI of this work, the protagonist descends to the Elysian Fields to talk with his father, Anchises. For 10 points each:
[10] Name this epic by Virgil in which the title figure flees from the fall of Troy to Italy, where he defeats the Latins and becomes ancestor to the Romans.
ANSWER: Aeneid
[10] In the Aeneid, Aeneas sleeps with this queen of Carthage on a hunting expedition; after Aeneas departs for Italy, she becomes lovesick to the point of committing suicide via sword and burning pyre.
ANSWER: Dido
[10] This leader of the Latin army defeats Pallas, but is ultimately killed by Aeneas at the epic's conclusion.
ANSWER: Turnus
[BR]


12) This explorer sailed the Half Moon for the Dutch and commanded the Discovery during his final voyage. For 10 points each:
[10] Name this Englishman who journeyed down his now-namesake river to Albany several years before a mutiny led by Robert Juet and Henry Green left him and his son adrift in a large Canadian bay that now bears his name.
ANSWER: Henry Hudson
[10] Most of Hudson’s expeditions attempted to discover this hypothetical route to Asia. Between 1903 and 1906, the Norwegian Roald Amundsen finally completed this route north of Canada.
ANSWER: the Northwest Passage
[10] This Frenchman thought he discovered the Northwest Passage when he sailed down the St Lawrence. Back in France, his cargo of gold and jewels was so worthless that the phrase “fake as a Canadian diamond” emerged.
ANSWER: Jacques Cartier
[AS]


13) Identify some things about the infrastructure of the Internet, for 10 points each:
[10] This system translates domain names into IP addresses.
ANSWER: DNS [or Domain Name Service; or Domain Name System]
[10] This version of the Internet Protocol expands IPs to 128-bit addresses, a significant increase from the previous 32-bit addresses.
ANSWER: IPv6 [or Internet Protocol version 6]
[10] This is predominantly the protocol by which servers serve web pages requested by a web browser. Like other URI schemes, it is followed by a colon and two forward slashes, and its secure version appends an 'S' to its abbreviation.
ANSWER: HTTP [or Hypertext Transfer Protocol]
[CV]


14) Though all but unrecognized during his lifetime, today Vincent Van Gogh is one of the most treasured painters from the 19th century.  Name some of his works, for 10 points each:
[10] This painting shows the town of Saint-Remy beneath blue and yellow swirls.  A tree reaches near the top of the painting on the left, which contains bright objects in the sky, including the moon.  
ANSWER: The Starry Night
[10] One work of this type by Van Gogh depicts a man wearing a straw hat, while another show the central figure with a pipe. Later paintings of this type show the central figure with a bandaged right ear.
ANSWER: self-portraits [prompt on portraits]
[10] This painting depicts many tables and chairs surrounding a pool table in the center.  The walls are painted red while the ceiling is green, and a waiter walks past the pool table.
ANSWER: The Night Cafe [or Le Cafe de nuit]
[JL]


15) For 10 points each, answer some questions about utilitarianism, that originally British school of thought which maintains that what is right is that action which produces the greatest good for the greatest number.
[10] This seventeenth-century English thinker argued in An Essay Concerning Human Understanding that the greatest good for each individual is what suits his fancy, and that all action springs from some uneasiness or desire.
ANSWER: John Locke
[10] This noted Locke work was an inspiration for Thomas Jefferson and James Madison in writing the Declaration of Independence and the Constitution. It suggests that civil society was created to protect property rights.
ANSWER: Two Treatises of Government
[10]  Jeremy Bentham was accused by Karl Marx of creating a philosophy for shopkeepers for his attempt to identify the good and happiness as consisting in this, which he subdivided according to its intensity and duration.
ANSWER: pleasure
[RKS]


16) This phenomenon was used by Young to show the wave nature of light in his double slit experiment. For ten points each:
[10] Name this phenomenon in which light bends as it passes around an object.
ANSWER: diffraction
[10] The diffraction fringe patterns from the double slit experiment can be explained by this principle which states that every unobstructed point on a wavefront is a source of secondary spherical waves.
ANSWER: Huygens-Fresnel principle
[10] The dark bands in the double slit experiment are a result of this phenomenon, in which superimposed waves are 180 degrees out of phase.
ANSWER: destructive interference [prompt on interference]
[AN]


17) A debate over how to dispose with this man's remains was settled by his body becoming a mound of flowers. For 10 points each:
[10] Name this founder of a religion in which he is the first in a series of ten gurus.
ANSWER: Guru Nanak
[10] This religion was founded by Guru Nanak as a compromise between Hinduism and Islam. Adult male followers of this religion are members of the khalsa and often take the last name "Singh."
ANSWER: Sikhism
[10] Guru Gobind Singh ordered members of the khalsa to carry these articles of faith; those who do not wear all of them are referred to as “slow adopters.” They include the carrying of a wooden comb and a curved sword.  
ANSWER: Five K's (or Panj Kakar)
[GB]


18) One character on this show scalped around fifty Germans during the First World War. For 10 points each:
[10] That character, Woodhouse, is the long-suffering servant on this animated show about the titular secret agent who works for his mother Malory at the ISIS spy agency alongside Ray Gillette and comptroller Cyril Figgis.
ANSWER: Archer
[10] Archer appears on this network that has produced such acclaimed dramas as The Shield and Damages. It currently airs the sitcoms Louie, The League, and It’s Always Sunny in Philadelphia.
ANSWER: F/X
[10] This actor voiced Noah, an anthropology student, during Archer’s third season. This comedian also appeared with Bob Odenkirk on an HBO variety show and played Dr. Tobias Fünke (fyuhn-KAY) on Arrested Development.
ANSWER: David Cross
[AS]


19) During this event, thousands of backyard steel furnaces were created. For 10 points each:
[10] Name this massive failure of an policy that was designed to catch China up to the Western industrial powers.
ANSWER: Great Leap Forward [accept Da yue jin]
[10] This first leader of the People’s Republic of China proposed the Great Leap Forward. Earlier, he led the Long March. His quotes comprise “The Little Red Book,” which was distributed widely during the Cultural Revolution.
ANSWER: Mao Zedong [or Mao Tse-tung; accept Chairman Mao]
[10] This “Paramount Leader” opposed the Gang of Four following Mao’s death and created “Special Economic Zones” which allowed capitalism. In 1989 he crushed the Tiananmen Square protests, where thousands died.
ANSWER: Deng Xiaoping
[JG]


20) This novel is subtitled “A Novel Without a Hero.” For 10 points each:
[10] Name this novel in which Becky Sharp, after laving Miss Pinkerton’s Academy for Young Ladies, marries Rawdon Crawley, who is unaware that she is prostituting herself.
ANSWER: Vanity Fair
[10] Vanity Fair is a novel by this author who also wrote The History of Henry Esmond.
ANSWER: William Makepeace Thackeray
[10] This other Thackeray novel was turned into a motion picture by Stanley Kubrick and centers on the title Irishman who becomes a confidence man, fights in the Seven Years War, and eventually dies in prison.
ANSWER: The Luck of Barry Lyndon
[JG]


TB) A form of this language historically spoken by Sephardic Jews is named Ladino, and this language has been influenced in some areas by speakers of Catalan. For 10 points each:
[10] Name this language also known as Castilian with over 500 million speakers, many of whom live in Mexico.
ANSWER: Spanish [or Español]
[10] Spanish is part of this family of languages that all descended from Latin, including French, Romanian, Occitan, and Italian.
ANSWER: Romance languages
[10] The Romance languages, in turn, are part of this massive language family which extends from English to Sanskrit. Its ‘proto-’ form may have been spoken in the Ukraine around 4000 BC.
ANSWER: Indo-European
[BR]

Дадаць дакумент у свой блог ці на сайт

Падобныя:

1) One character in this work, with his syphilitic death imminent, plans to give another character a calling card marked by a black cross. The protagonist proclaims at one point in this work that she has only thirty-one hours to live, coinciding with the end of her (*) icon1. In one of this author’s works, a black worker named Jacobus tells Mehring of a dead black man on his farm. In another work, one character exclaims "I’m not your Bassie" after being frustrated that Lionel’s daughter Rosa does not know his real name. The most famous work by this author of

1) One character in this work, with his syphilitic death imminent, plans to give another character a calling card marked by a black cross. The protagonist proclaims at one point in this work that she has only thirty-one hours to live, coinciding with the end of her (*) iconAnother work by this author sees a supposedly virtuous character brag about all the love letters and gifts she acquires as a prostitute. Mrs

1) One character in this work, with his syphilitic death imminent, plans to give another character a calling card marked by a black cross. The protagonist proclaims at one point in this work that she has only thirty-one hours to live, coinciding with the end of her (*) iconHi my name is Arti I am 10 years old and I live in the country of Indonesia, Jakarta I live with my Mum, Dad, Sister and brother. Everyday my parents work real

1) One character in this work, with his syphilitic death imminent, plans to give another character a calling card marked by a black cross. The protagonist proclaims at one point in this work that she has only thirty-one hours to live, coinciding with the end of her (*) iconBrandi, I work in Mpls in Adult Basic Ed, live in St Paul

1) One character in this work, with his syphilitic death imminent, plans to give another character a calling card marked by a black cross. The protagonist proclaims at one point in this work that she has only thirty-one hours to live, coinciding with the end of her (*) iconGood evening. One of the great pleasures of life is doing work that doesn't seem like work at all. Which is why I always enjoy bank holidays before one of our

1) One character in this work, with his syphilitic death imminent, plans to give another character a calling card marked by a black cross. The protagonist proclaims at one point in this work that she has only thirty-one hours to live, coinciding with the end of her (*) iconOur business hours (Mountain Time) so that we can assist if there are any technical problems. We will work with your testing center to administer this exam. Please note

1) One character in this work, with his syphilitic death imminent, plans to give another character a calling card marked by a black cross. The protagonist proclaims at one point in this work that she has only thirty-one hours to live, coinciding with the end of her (*) iconNoaa's work touches the daily lives of every person in the United States and in much of the world. Our products and services are the result of the hard work of

1) One character in this work, with his syphilitic death imminent, plans to give another character a calling card marked by a black cross. The protagonist proclaims at one point in this work that she has only thirty-one hours to live, coinciding with the end of her (*) iconGiven the amount of secondary literature that the philosophical work of Australia’s David Stove has inspired since his violent death in 1994, it is slightly

1) One character in this work, with his syphilitic death imminent, plans to give another character a calling card marked by a black cross. The protagonist proclaims at one point in this work that she has only thirty-one hours to live, coinciding with the end of her (*) iconCharacter's last name: Chale

1) One character in this work, with his syphilitic death imminent, plans to give another character a calling card marked by a black cross. The protagonist proclaims at one point in this work that she has only thirty-one hours to live, coinciding with the end of her (*) iconDavid Habchy, born in 1985 in Beirut, belongs to a new generation of Arabic artists working in the fields of illustration, graphics and animation. Even as a
«, said David Habchy in describing his work process in an interview with»lebrecord«. The term also became the name of his blog, in...

Размесціце кнопку на сваім сайце:
be.convdocs.org


База данных защищена авторским правом ©be.convdocs.org 2012
звярнуцца да адміністрацыі
be.convdocs.org
Галоўная старонка