Aktivnosti udruge od nastanka do kraja 2002. Godine kampovi obuke za članove Udruge
НазваAktivnosti udruge od nastanka do kraja 2002. Godine kampovi obuke za članove Udruge
Дата канвертавання15.12.2012
Памер27.07 Kb.
ТыпДокументы
Udruga katoličkih izviđača “Jarmina”

Vladimira Nazora 2, 32280 Jarmina

S_ tSel: 032/215-542, fax: 032/215-101

Žiro-račun: 2485003-1100210544Žždd

e-mail: ukij@ukij.hr; Internet: www.ukij.hr
NASTANAK UDRUGE KATOLIČKIH IZVIĐAČA «JARMINA»


Nakon teških razaranja mjesta Jarmina tijekom domovinskog rata, godine 1993. talijanski Caritas, želeći pomoći mjestu i stanovnicima gradi "Dom talijanskog prijateljstva" u Jarmini, te šalje talijanske katoličke skaute da organiziraju ljetne aktivnosti u mjestu za djecu Jarmine. U ljetu 1994. godine Jarminu prvi put posjećuje nekoliko skautskih vođa iz Genove, iz Udruženja talijanskih katoličkih skautkinja i skauta – AGESCI (Associazione Guide e Scout Cattolici Italiani). Kroz igru sa djecom skauti se sprijateljuju sa stanovnicima Jarmine, te odlučuju slijedećih godina nastaviti dolaziti i surađivati s mladima Jarmine.

Tijekom posjeta u ljeto 1996. godine, osim aktivnosti sa djecom u selu, organiziraju u suradnji s Općinom Jarmina te Odredom izviđača Vinkovci skautsko taborovanje kod mjesta Cerna na kojem sudjeluju djeca i nekolicina mladih iz Jarmine, djeca iz Cerne te prognaničkog naselja Blaca u Rokovcima pokraj Vinkovaca.

Istovremeno talijanski skauti ugošćuju 45 jarminačke djece u dobi od 11 do 13 godina na jednom od skautskih terena u Italiji, u blizini Genove (pokrajina Liguria) u sklopu projekta “Plavi galeb” (talijanski “Gabbiano Azzurro”) koji je AGESCI pokrenuo u Hrvatskoj i Sloveniji.

Ponukani opisanim višegodišnjim događanjima, iza čega su se krila dobročinstva talijanskih skauta prema djeci i žiteljima Jarmine koja se mogu sažeti u poruci “Odlučio sam služiti i vidio sam da je služenje radost”, te želeći nastaviti njihov rad, grupa mladih Jarmine 01. veljače 1997. osniva vlastitu izviđačku organizaciju, “Odred izviđača Jarmina” (OI Jarmina) sa 97 registriranih članova, registriranu u krovnoj nacionalnoj izviđačkoj organizaciji, Savezu izviđača Hrvatske (SIH).

Da bi svoja programska načela – koja se temelje na duhovnom, a zatim na fizičkom razvoju djece i mladih - izrazili i kroz sam naziv organizacije, 15. siječnja 1998. godine OI Jarmina mijenja naziv u “Udruga katoličkih izviđača Jarmina” (skraćeno UKIJ).

AKTIVNOSTI UDRUGE OD NASTANKA DO KRAJA 2002. GODINE

Kampovi obuke za članove Udruge


Želeći pomoći novorođenoj skautskoj grupi u Jarmini, čiji su nastanak posredno i sami inicirali, AGESCI je na svojim terenima i u svojim skautskim centrima organizirao više kampova obuke za izviđače UKIJ-a starije od 15 godina te ih osposobio za rad u skautskom stilu sa djecom-izviđačima. 

Prvi kamp je održan u pitoresknom planinskom talijanskom selu Andreis, u pokrajini Venezia-Gulia, svibnja 1997. godine. Drugi kamp je održan 1998. u slovenskom planinskom mjestašcu Otalež, pokraj Cerknog, a domaćin kampa bio je slovenski svećenik – duhovnik slovenskih katoličkih skauta. Treći kamp je održan 1999. godine ponovo u Andreisu, a ovaj kamp je imao i osobine kampa-avanture.

Drugi dio obrazovnih kampova na kojima su sudjelovali članovi Udruge su bili također u Italiji, u pokrajini Liguria - u brdima oko Genove. Članovi udruge su sudjelovali na dva takva kampa, 1999. i 2000. godine.

AGESCI je također u mjesecu lipnju 1997. godine organizirao sedmodnevni tabor hodanja (engl. route camp) na području Hrvatskog zagorja za članove Udruge u dobi od 15 do 20 godina, te nekoliko izviđača iz Odreda izviđača Krapina, uz čiju je veliku pomoć ovaj tabor i ostvaren.

Rad s izviđačima - djecom i mladima


Osnova programa UKIJ-a temelji se na radu s izviđačima Jarmine - djecom i mladima. Sa osmoškolskom djecom mladi srednjoškolskog i starijeg uzrasta rade tijekom cijele godine, dok s njima - mladima (srednjoškolcima) rade izviđači starijeg uzrasta – i to posebno na redovitim sastancima četvrtkom, kada se uz rad s njima priprema i program za nedjeljni rad s djecom - izviđačima.

Od svog nastanka, UKIJ redovito nastoji za svoje članove - djecu, organizirati i ljetne kampove (tabore) u izviđačkom stilu, sa minimalnim financijskim sudjelovanjem učesnika. Kronološki su navedeni veliki ljetni kampovi UKIJ-a:

 • 1997. godine

  • tri sedmodnevna kampa za izviđače Jarmine (niži razredi) na otoku Pašmanu, u mjestu Neviđane, uz veliku financijsku pomoć i sudjelovanje AGESCI-a; smještaj je bio u župnom domu u Neviđanima; ukupno je sudjelovalo 80-oro djece i 20-ak voditelja (srednjoškolaca i starijih)

  • dva desetodnevna kampa za izviđače Jarmine (viši razredi), uz nekoliko djece iz Blaca i Rokovaca, pokraj Vrbovskog, u parku prirode Kamačnik i na brdu Tuk pokraj Vrbovskog; smještaj u šatorima; ukupno je sudjelovalo 70-ak djece i 15-ak voditelja

 • 1998. godine

  • prvi samostalni kamp UKIJ-a (bez pomoći AGESCI-a) u mjestu Nova Diklenica pokraj Bjelovara, za izviđače viših razreda; smještaj u šatorima; ukupno je sudjelovalo 28-ero djece i 8 voditelja

 • 1999. godine

  • petodnevni kamp hodanja za srednjoškolce UKIJ-a, u Hrvatskom zagorju (planina Ivančica), sudjelovalo 10-ak srednjoškolaca

  • dva sedmodnevna kampa na terenima parka prirode “Papuk” – na Jankovcu; ukupno je sudjelovalo 46 djece- izviđača i 12 voditelja; niži razredi su bili smješteni u planinarskom domu, a viši u šatorima

 • 2000. godine

  • sedmodnevni kamp za izviđače nižih razreda u baranjskom mjestu Topolje (Duboševica), sudjelovalo 20 izviđača i 7 voditelja; smještaj u župnom domu u Topolju

  • desetodnevni kamp na sjevernom Velebitu (lokacija Štirovača), na 1100 m.n.m., za 15-ero djece viših razreda i 7 voditelja; smještaj u šumarskim kućicama

 • 2001. godine

  • dva sedmodnevna kampa na Jankovc; ukupno je sudjelovalo 50 djece- izviđača i 12-ak voditelja; po prvi puta je sudjelovalo i 30 djece – neizviđača iz općine Nijemci

 • 2002. godine

  • jedan sedmodnevni kamp u Italiji, u pokrajini Liguria, za petero izviđača viših razreda i dva voditelja, u organizaciji i s materijalnom pomoći AGESCI-a

  • jedan sedmodnevni kamp na kampa na Jankovcu; ukupno je sudjelovalo 50-ak djece- izviđača i 12-ak voditelja; opet sudjeluje i 20-ak djece iz općine Nijemci

Humanitarni rad – izviđački kampovi animacije


Uz rad sa svojim izviđačima, UKIJ u suradnji sa AGESCI-em ostvaruje jedan veliki višegodišnji projekt pod nazivom "Projekt Jarmina - izviđački kampovi animacije". To je volonterski, humanitarni i međunarodni skautski projekt vođen od strane Udruženja talijanskih katoličkih izviđača (AGESCI) i  UKIJ-a, a sastoji se od niza humanitarnih aktivnosti koje talijanski i hrvatski skauti zajedno provode još od 1997. za djecu prognaničkih i povratničkih naselja Vukovarsko-srijemske županije.

Naime, uviđajući potrebu rada s djecom-prognanicima koja su tijekom domovinskog rata bila prognana iz svojih domova, te kasnije sa tom djecom koja su se vratila iz prognaništva u svoja mjesta, počevši od 1997. pa sve do danas tijekom nekoliko tjedana u kolovozu svake godine UKIJ uz pomoć AGESCI-a organizira rad i aktivnosti sa tom djecom u njihovim mjestima. Program animacije provode izviđači (skauti) koji borave u mjestu za vrijeme trajanja kampa, a učesnici su hrvatski i talijanski izviđači srednjoškolske i starije dobi, kojima na igru, druženje i radionice svakodnevno dolaze mjesna djeca svih uzrasta. Tako su od hrvatskih grupa, tijekom ovih godina osim koordinatora aktivnosti i najbrojnijih učesnika – UKIJ-a te talijanskih katoličkih izviđača iz Genove – u većoj ili manjoj mjeri sudjelovali i izviđači iz Krapine, Popovače, Voloskog kraj Rijeke, Vinkovaca, Osijeka, Omiša, Trogira, Bistre kraj Zagreba… Izviđači su smješteni u neki objekt u mjestu: obično je to zgrada mjesne osnovne škole, župnog doma, neke privatne neuseljene kuće koju je vlasnik voljan dati na korištenje ili u nekim slučajevima čak i tribina mjesnog nogometnog igrališta (kao što je to bilo u Lipovcu).

Tako je u ljeto '97. organiziran prvi kamp druženja i animacije na kojem je sudjelovala jedna grupa talijanskih katoličkih skauta te skauti iz UKIJ-a, koji su zajedno bili protagonisti jednotjedne avanture, rada i igre sa djecom prognanicima u prognaničkom naselju Blaca pokraj Vinkovaca.

U ljeto '98. aktivnosti su se nastavile i značajno proširile zbog sudjelovanja sedam talijanskih skautskih grupa iz AGESCI-a, te tri izviđačke grupe/odreda iz Hrvatske koji su naizmjence ostvarili 5 smjena od po tjedan dana za djecu iz Blaca, živeći pri tome zajedno jedno dragocjeno iskustvo skautskog bratstva. Posebno je to dragocjeno iskustvo sa stanovišta osobnog skautskog obrazovanja zbog ostvarivanja programa sa skautskom grupom suprotne nacionalnosti.

U ljeto '99. jedna grupa vođa iz AGESCI-a i UKIJ-a idu dalje: uz prognanike u Blacama, ostvaruju i kamp animacije sa djecom povratnicima u svoja, sve do nedavno okupirana mjesta u okolici Vukovara - u Nijemce i Lipovac (velika mjesta na samoj istočnoj granici RH), gdje su se obitelji vratile i počele novi život.

Humanitarne aktivnosti su se nastavile u ljeto 2000. kada je organizirano 4 tjedna animacije i rada sa djecom: u Nijemcima, Lipovcu, te po prvi puta u mjestu Cerić, zatim u Vukovaru (na Mitnici) te u Iloku. U Vukovaru je UKIJ uz pomoć AGESCI-a prvi puta organizirao kamp takve vrste - a općenito i prvi skautski kamp za djecu Vukovara - u trajanju od osam dana. Slično je bilo u Iloku i Ceriću, dok je kamp u Lipovcu i Nijemcima bio održan sada već drugu godinu.

Tijekom ljeta 2001. projekt je nastavljen, i to održavajući po jedan tjedan animacije u Vukovaru, i to na dva mjesta u gradu, te po prvi puta jedan tjedan u mjestu Ilača, selu na samoj hrvatskoj granici. Sudionici su bile dvije talijanske skautske grupe - iz Bologne i Spezie (pokraj Genove) - te hrvatski izviđači iz UKIJ-a, Krapine, Popovače i Osijeka.
U Vukovaru su održana dva kampa za djecu: jedan u predjelu grada Mitnica naseljenom pretežno hrvatskim građanima hrvatske nacionalnosti, a drugi na Olajnici, naseljnoj pretežno hrvatskim građanima srpske nacionalnosti.

Uz boravak i rad sa djecom u Vukovaru i Ilači, u ljeto 2001. otišlo se i korak dalje: po prvi puta je 30-oro djece (neizviđača) iz mjesta Nijemci i Lipovac (u kojima se prethodne dvije godine radilo s njima) povedeno na skautski kamp, na terene oko planinarskog doma "Jankovac" na Papuku. Time se željelo djecu na deset dana odvojiti od roditelja, te ih u okruženju prekrasne prirode učiniti samostalnijima, uvesti ih u svijet "praktičnog" skautizma u prirodi, te im pokazati sve čari i poteškoće života na otvorenom - u šumi - gdje nisu dostupne blagodati civilizacije. Gosti i "stručni" savjetnici na kampu je bilo i troje talijanskih skauta.

U ljeto 2002. godine projekt je doživio svoju šestu godinu, i to sa 2 tjedna animacije u Vukovaru (istovremeno 2 tjedna na Mitnici, te 2 tjedna na Olajnici), te jednim tjednom u Iloku. Također se drugu godinu za redom vodilo djecu iz općine Nijemci na skautski kamp na Jankovac.

Projekt “Izviđački kampovi animacije” počevši od 2000. godine dobija godišnju potporu od Ureda za Udruge Vlade RH, od koga je UKIJ za navedeni projekt, u sklopu obilježavanja međunarodne godine volontera, dobio i javno priznanje prilikom sudjelovanja na manifestaciji “Dani udruga 2001.” u Zagrebu.

Ostale veće aktivnosti UKIJ-a

Betlehemsko svjetlo


Počevši od 1997. godine, u organizaciji SIH-a, svake godine izviđači UKIJ-a u predbožićno vrijeme donose božićno svjetlo - zapaljeno u Betlehemu u kući Isusova rođenja - u svoju župu. Nakon toga svjetlo jarminački izviđači odnose u razna Vukovarsko-srijemske županije: tako je svjetlo nošeno u crkve u Blacama, Rokovcima, Nijemcima, Lipovcu, Županji, Vrbanji... te na samu misu polnoćku svjetlo se unosi u jarminačku crkvu sv. Vendelina.

Prve tri godine po svjetlo su jarminački skauti išli u Zagreb, gdje je svjetlo dolazilo iz Beča. Posljednje tri godine po Betlehemsko svjetlo su članovi UKIJ-a išli u Beč (gdje se donosi iz Betlehema), pa su ga donosili - preko Zagreba i katedrale - u Jarminu.

Donošenjem Betlehemskog svjetla u naše domove i u naša srca želi se donijeti Isusov mir i radost.
Umjetničke izložbe

Želeći proširiti svoje aktivnosti na sva događanja koja mogu donijeti nešto novo Jarmini, UKIJ je u Jarmini tri godine organizirao i umjetničke izložbe povodom crkvenog goda sv. Vendelina. Prva izložba je organizirana 1996. godine od strane grupe mladih koji će kasnije osnovati izviđače u Jarmini, a na izložbi je svoje radove izlagalo 20-ak umjetnika sa područja Županije. Slijedeće godine broj umjetnika koji su izlagali svoje eksponate na izložbi se povećao tako da su došli i neki umjetnici iz drugih županija. 1999. godine UKIJ je organizirao treću izložbu - i to ovaj puta samostalnu - akademskog kipara Dejana Durakovića pod nazivom “Ecce homo” u sklopu koje je bilo postavljeno i četrnaest postaja Isusova Križnog puta rađenih u drvetu.

PROGRAMSKA NAČELA UKIJ-A


Osnovna zadaća UKIJ-a je sudjelovanje u obrazovnom procesu mladih nudeći im sredstva i prilike za osobno sazrijevanje, prema vjeri koju im je Bog dao, a kroz izviđaštvo temeljeno na obrazovnim vrijednostima metode rada utemeljitelja skautizma sir Roberta Baden Powella.

Obrazovno djelovanje UKIJ-a ostvaruje se kroz iskustva života u zajednici. Cilj je raditi za mir shvaćen kao poštivanje i pravednost, gdje god je to potrebno.

Naše obrazovno djelovanje nastoji učiniti čovjeka nezavisnim u mislima i na djelu od institucija koje postavljaju i nameću uvjete, ali i od svakog pasivnog prihvaćanja prijedloga i ideologija, kao i od svake zapreke u čovjeku koja mu onemogućuje osobni razvoj.

Za ostvarivanje tako duboko ljudskog programa mislimo da je samo Isus istina koja nas čini potpuno slobodnima, i ta vjera udahnjuje duh života svemu što činimo. Da bismo živjeli to iskustvo vjere, koja treba stalno rasti i obnavljati se kroz slušanje Riječi Božje i kroz molitvu, sastajemo se u zajednici koja u crkvenoj liturgiji vidi svoj povlašteni trenutak i koja nastoji živjeti svoj život u duhu pomaganja kao konkretnom izrazu milosti.

Temeljni motiv našeg rada je iskazivanje milosrđa i služenje drugima, prvenstveno djeci i mladima, bez ikakve želje za materijalnom koristi ili koristi bilo kakve druge vrste. U svemu tražimo samo našu duševnu i moralnu zadovoljštinu, kroz što se svi duhovno izgrađujemo.

ZAKLJUČAK


Tijekom svoga šestogodišnjeg postojanja i vrlo intenzivnog djelovanja, Udruga katoličkih izviđača “Jarmina” pružila je djeci, mladima i “malo” starijima mnogo mogućnosti za učenjem, putovanjima unutar i van granica naše zemlje, za upoznavanjem raznih ljudi te gotovo cijele naše domovine, a kaže se da mladi čovjek stiče znanje kroz putovanja i poznanstva.

Udruga time ponosno predstavlja Jarminu i širi istinu o njoj gdje god se njeni članovi zateknu, te posebno o ulozi Jarmine i Jarminčana u domovinskom ratu, čiji učesnici su bili i neki od članova Udruge.

Na kraju 2002. godine Udruga katoličkih izviđača “Jarmina” broji 80-ak članova, od kojih 30-ak djece od 5 – 10 godina, 20-ak djece od 11-15 godina, 20-ak članova srednjoškolskog uzrasta, te 10-ak starijih od 20 godina.

Otvoreni smo za sve nove članove, i želimo da nam se pridruži što više djece i mladih.

Sve informacije o aktivnostima i događanjima oko Udruge mogu se pronaći na Internet adresi www.ukij.hr.

Дадаць дакумент у свой блог ці на сайт

Падобныя:

Aktivnosti udruge od nastanka do kraja 2002. Godine kampovi obuke za članove Udruge iconU skladu sa odredbama člana I 10. Zakona o udruživanju građana u udruge, društvene organizacije I političke organizacije koje se osnivaju na teritoriji

Aktivnosti udruge od nastanka do kraja 2002. Godine kampovi obuke za članove Udruge iconKid’s f estival je najveći nezavisni događaj za mlade u Jugoistočnoj Evropi. Od 2004. godine, preko 40,000 djece iz svih djelova Bosne I Hercegovine učestvuju svake godine. Raznovrsni program kombinuje radionice, štandove, zabavu, filmove, predstave I edukaciju…

Aktivnosti udruge od nastanka do kraja 2002. Godine kampovi obuke za članove Udruge iconRevija za članove I prijatelje košarkaškog kluba uskok rijeka

Aktivnosti udruge od nastanka do kraja 2002. Godine kampovi obuke za članove Udruge iconIz aktivnosti državnih organa

Aktivnosti udruge od nastanka do kraja 2002. Godine kampovi obuke za članove Udruge iconIzvedene aktivnosti pri pripravi dokumenta

Aktivnosti udruge od nastanka do kraja 2002. Godine kampovi obuke za članove Udruge iconPrirodna baština šibenskog kraja: živi I neživi svijet porječja Krke I Nacionalnog parka "Krka" (507)

Aktivnosti udruge od nastanka do kraja 2002. Godine kampovi obuke za članove Udruge iconHrs hrvatski ronilački savez ?J. Mty Jl' klub podvodnih aktivnosti

Aktivnosti udruge od nastanka do kraja 2002. Godine kampovi obuke za članove Udruge iconKoji imate pred sobom trebao je biti tiskan još prošle godine u sklopu niza biblioteke

Aktivnosti udruge od nastanka do kraja 2002. Godine kampovi obuke za članove Udruge iconIzvod iz knjige poslatih depeša istaknutog dela štaba vrhovne komande od avgusta 1944. Do januara 1945. Godine

Aktivnosti udruge od nastanka do kraja 2002. Godine kampovi obuke za članove Udruge iconРешением арбитражного суда Смоленской области от 20. 02. 2002 исковые требования
Смоленской области от 20. 02. 2002 и постановление апелляционной инстанции от 24. 06. 2002 того же

Размесціце кнопку на сваім сайце:
be.convdocs.org


База данных защищена авторским правом ©be.convdocs.org 2012
звярнуцца да адміністрацыі
be.convdocs.org
Галоўная старонка