Република турция
НазваРепублика турция
старонка1/3
Дата канвертавання14.11.2012
Памер319.16 Kb.
ТыпДокументы
  1   2   3
РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯТеритория


- 779 452 кв.км.

Население


- 67 844 903 (по данни от 2000 г.)

Столица


- Анкара (около 4 млн. жители)

Официален език- турски

Държавен глава – президент


- Ахмет Недждет Сезер (16.05.2000 г.)

Ръководител на правителството – министър-председател


- Реджеп Тайип Ердоган (14.03.2003 г.)

Председател на парламента

 • Бюлент Арънч (19.11.2002 г.)
Зам.министър-председател

и министър на външните работи


- Абдуллах Гюл (23.03.2003 г.)

Извънреден и пълномощен посланик в Република България


- Хайдар Берк (28.11.2001 г.)Политическа система


Турция е парламентарна република с еднокамарен парламент - Меджлис в състав от 550 депутати , избирани за срок от 5 години.

Президентът на Турция се избира от Меджлиса с мандат от 7 години.

Изпълнителната власт се осъществява от Министерския съвет, състоящ се от министър-председател, зам.министър-председатели, държавни министри и министри.

Ключово значение за функционирането на политическата система на Турция има военно-политическото ръководство на страната, което е основен гарант за стабилността на съществуващата обществената система базирана на принципите на лаицизма (светската държава).

Действуващата избирателната система на Турция налага 10% избирателен праг пред партиите за влизане в парламента.

Основни политически партии на турската политическа сцена са:

1. Парламентарно представени партии

- Партия на справедливостта и развитието (ПСР)– лидер Реджеп Тайип Ердоган

- Народнорепубликанска партия (НРП)– лидер Дениз Байкал

2. Извънпарламентарни партии

- Партия на националистическото движение - лидер Девлет Бахчели;

- Партия на верния път - лидер Мехмет Аар;

- Отечествена партия - лидер Несрин Нас;

- Демократическа лява партия – лидер Бюлент Еджевит;

- Партия на благополучието – лидер Реджаи Кутан

- Партия “Демократична Турция” – лидер Мехмет Али Баяр

- Партия “Нова Турция”лидер Исмаил Джем

- Социалдемократическа народна партиялидер Мурат Караялчън

Вътрешнополитическа обстановка в Турция


Проведените на 3 ноември 2002 г. предсрочни парламентарни избори в страната бяха спечелени от регистрираната през август 2001 г. Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ с лидер Реджеп Тайип Ердоган. Сформирана от т.н. “реформаторско” крило на проислямската Партия на добродетелта, ПСР спечели 362 депутатски места в 550-членния турски Меджлис и правото да образува самостоятелно правителство с министър-председател Абдуллах Гюл. Проведените през месец март 2003 г. частични избори в две области и последващите вътрешнопарламентарни размествания увеличиха броя на депутатите й до 367, а отпадането на забраната за политическа дейност на лидера Реджеп Тайип Ердоган позволи на същия да поеме премиерския пост.

Изборите от месец ноември 2002 г. доведоха до качествено нова политическа ситуация в Турция. Във Великото национално събрание на Турция /Меджлис/ са представени само две политически сили – управляващата ПСР и опозиционната Народнорепубликанска партия. Извън парламента останаха традиционните за политическия живот в страната Партия на верния път, Отечествена партия, Партия на националистическото движение, Демократическа лява партия, които не можаха да прескочат 10 % бариера за парламентарно представителство на своите избиратели.

Правителството на ПСР в спешен порядък разработи и внесе за приемане в Меджлиса седем пакета от мерки за по-нататъшна демократизация на турското общество и хармонизиране на законодателството с това на страните-членки на ЕС. Предложените от правителството мерки имаха за цел изпълнение на политическите критерии от Копенхаген и поставените от ЕС условия, в контекста на съблюдаване на основните човешки права и свободи. Съществени изменения бяха внесени в областта на човешките права и свободи - обучение, радио и телевизионни предавания на майчин език, отмяна на смъртното наказание, ограничаване на компетенциите на Съдилищата за държавна сигурност и др. Тези реформи получиха подчертано положителна оценка от Европейския съюз и отделните страни-членки и допринесоха за утвърждаване на влиянието на управляващата партия и премиера Ердоган във вътрешен и международен план. ПСР се стреми да стане изразител на необходимостта от реформи в политическата и обществена система на Турция, преди всичко в областта на човешките права и интеграцията, които биха открили пътя за по-нататъшното й приобщаване към ЕС.

Приет бе закон за частична амнистия /Закон за реинтеграция в обществото/ на лицата, замесени в терористична дейност, насочен главно към симпатизантите на ПКК. Засега ефектът от закона е минимален – желание да се възползват от него са изразили предимно вече осъдени лица.

Правителството изработи нов проекто-закон за вакъфите /фондациите/ на религиозните общности в Турция, който през месец декември 2003 г. бе обсъден на консултативна среща на представители на турските власти и представители на религиозните общности. По-важните моменти в него са следните:

- предоставяне на статут на автономия на Дирекцията по вероизповеданията на Турция и създаване на Министерство по религиозните въпроси, което ще осъществява контрола върху дейността на всички религиозни общности;

- на Вселенската патриаршия и фондациите на религиозните общности да бъде предоставен статут на “обществено полезни юридически лица”;

- християнските и еврейските църковни общности да имат правото да откриват свои духовни училища;

- всички религиозни общности в Турция да имат правото да получават приходи от стопански дейности;

- да отпадне необходимостта от получаване на специално разрешение от Генералната дирекция на вакъфите за доказване на собственост и въвеждане във владение при регистрацията на недвижимите имоти, ползвани от фондациите на немюсюлманските религиозни общности.

Важен елемент на вътрешната обстановка в Турция е силното недоверие, което традиционните фактори в турския политически, икономически и обществен живот продължават да изпитват към ПСР, нейното правителство и министър-председателя Ердоган. Изминалата година не допринесе за неговото преодоляване или поне смекчаване сред военното ръководство и праволинейните ататюркистки кръгове в интелигенцията. Известна промяна има в деловите среди, които в общи линии одобряват икономическата линия на правителството, довела до стабилизиране и подобряване на макроикономическите показатели и създаване на предпоставки за икономически растеж. От своя страна, правителството последователно следва линия на намаляване на напрежението между институциите и въздържане от действия, които биха дали основание за търсене на пътища за отстраняване на партията от управлението на страната.

Диалогът между президентската институция и правителството запазва добрия тон, но отношенията като цяло са хладни и неконструктивни. Правителството подготвя нов пакет от конституционни промени, предвиждащи ограничаване на правомощията на президентската институция /което съвпада с разбиранията на Сезер/ и съкращаване на мандата от 7 на 5 години. Целта е не толкова отстраняване на Сезер, колкото избиране на представител на ПСР на президентския пост преди изтичането на мандата на сегашния парламент.

Управляващата партия успя да преодолее без сериозни сътресения съпротивата на висшето военно ръководство и да прокара законодателни промени, ограничаващи неговото влияние в политическия живот на страната.

На проведения на 12 октомври 2003 г. първи редовен конгрес на Партията на справедливостта и развитието Реджеп Тайип Ердоган бе преизбран за генерален председател на партията. Генералният председател Ердоган определи основните приоритети в дейността на ПСР като управляваща партия:

  • борба с корупцията;

  • противопоставяне срещу опитите на определени сили за дестабилизация на страната;

  • превръщане на Турция във фактор на мира и сигурността в региона;

  • задържане на инфлацията за 2003 г. в рамките до 20 %, а за 2004 г. – под 10 %.


Парламентарната опозиция в лицето на Народнорепубликанската партия с лидер Дениз Байкал, с парламентарната си група от 180 народни представители не е в състояние да бъде конструктивен коректив на управляващите.

Извънпарламентарната опозиция, включваща Партията на верния път, Отечествената партия, Партията на националистическото движение, проислямската Партия на добродетелта и Партия Нова Турция, след провала на последните парламентарни избори продължи да губи влияние сред електората. В политическия живот на страната бурно навлезе нова дясноцентристка партия – Млада партия / Генч парти/ с лидер Джем Узан, която се разглеждаше от политическите наблюдатели като реален конкурент на управляващата ПСР за предстоящите редовни местни избори в страната. Финансовите скандали около фамилията Узан обаче ще имат тежки последствия за бъдещето на партията.

Налице са опити за консолидиране на извънпарламентарната опозиция “вляво от центъра”, идеята за което принадлежи на лидера на Социалдемократическата народняшка партия и бивш турски премиер Мурат Караялчън. На този етап идеята му се споделя от лидера проевропейски ориентираната Партия “Нова Турция” и бивш външен министър Исмаил Джем.

Прогнозите сочат, че насрочените за 28 март 2004 г. редовни местни избори в Турция ще бъдат безапелационно спечелени от управляващата ПСР, която се очаква да надмине резултатите си от предсрочните общи парламентарни избори от ноември 2002 година.

Стабилизирането на политическата обстановка в Турция бе важен благоприятен фактор за възстановяване на икономическата стабилност. В съчетание с добрите макроикономически показатели те станаха основа за оптимистичните очаквания на деловите среди и подкрепата им за политиката на правителството.

В областта на икономиката правителството на премиера Ердоган реализира програма насочена към:

 • реформа в банковата система и стабилизиране на същата;

 • ускоряване на приватизацията на държавния сектор;

 • осигуряване на реален ръст в чуждите инвестиции;

 • провеждане на социална политика, насочена към формиране на относително финансово стабилна и независима средна класа.

За резултатите от провежданата икономическа политика показателни са сравнително стабилните за последните месеци цени на горивата и енергоносителите, поскъпването на местната валута спрямо американския долар, тенденцията на понижаване на инфлационните индекси и основния лихвен процент. Парламентът прие предложения от правителството “Закон за деноминация на турската лира”, който влиза в сила от 01.01.2005 год. и която предвижда премахването на шест нули от турската лира.

През месец октомври 2003 г. правителството отчете рекорд в износа на Турция за първите десет месеца на годината. Износът за този период достигнал 39 млрд. щ. д., а само за месец октомври – 4, 9 млрд. щ. д. – толкова, колкото е бил годишният износ на страната през цялата 1980 г. С най-голям дял за износа през месец октомври 2003 г. е промишлеността – 3, 9 млрд. щ. д., 794 млн. щ. д. е износът на селскостопански продукти, 168 млн. щ. д. – този в миннодобивната промишленост.

В рамките на редовните контакти на турското правителство със Световната банка и Международния валутен фонд, двете международни институции дадоха положителна оценка за макроикономическата рамка на страната. Според тях, икономическата програма на правителството на Партията на справедливостта и развитието е изложена на риск единствено в случай, че самите управляващи се отклонят от първоначално заложения вариант.


Външна политика на Турция

След 3 ноември 2002 г. управляващата ПСР осъществява външната политика на страната в съответствие с приоритетите, обусловени от националните интереси на Турция в регионален и глобален аспект и основните характеристики на обстановката в света след терористичните актове от 11 септември 2001 г.

С встъпването си в длъжност 58-то правителство на Абдуллах Гюл декларира, че ще продължи да следва балансирана и последователна външна политика, съобразена изцяло с националните и стратегическите интереси на Турция. Тази политика бе продължена и от 59-то правителство на Реджеп Тайип Ердоган, формирано на 15 март 2003 г. след избирането на Ердоган за депутат на проведените частични избори.


В правителствената програма като основна външнополитическа цел е посочено успешното интегриране в ЕС. Наред с това Турция продължи да укрепва влиянието си в региона, с цел утвърждаване като значим политически, икономически и военен фактор.

Значително влияние върху външнополитическите приоритети на Турция оказва и желанието й да участва в разпределението на енергийните източници в Близкия Изток, Средна Азия и Кавказ, както и в изграждането на транспортните коридори за Европа.

Политиката на Турция към държавите от Югоизточна Европа запазва приоритетния си характер, като основно внимание се отделя на запазването на добросъседските отношения, които се разглеждат като важен фактор за ускоряване интегрирането на страната с ЕС.

Новите политически реалности в света след войната в Ирак допълнително потвърдиха стратегическото значение на Турция и откриват нови възможности пред страната за провеждане на активна регионална политика. Нейната специфична значимост се определя от геостратегическото й разположение, в съчетание с характера й на светска мюсюлманска държава със западен тип политическа и икономическа система.


Сред основните постижения на турската външна политика в периода ноември 2002 – март 2004 година могат да се посочат:

- потвърждаване ключовата роля на страната в региона;

- получаването на т.нар.”условна дата” за започване на преговори за членство в Европейския съюз през 2004 г.;

- решаването в интерес на Турция на спорните въпроси с ЕС по отношение на Общоевропейската политика за сигурност и отбрана (ОЕПСО) и изключването на Кипър и Малта от зоната на действие на Общоевропейските сили за сигурност;

- участието й в състава на международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ);

- стремежът на страната да играе активна роля в отношенията между НАТО и ЕС от една страна, и мюсюлманските страни от друга, в светлината на новите международни реалности.

Приоритетни за кабинета на премиера Ердоган на настоящия етап са следните направления:

 • следвоенното възстановяване на Ирак и бъдещето административно устройство на населените основно с кюрдско население северни иракски провинции, в контекста на непроменимата турска политика по т.н. “кюрдски въпрос”, изключваща създаването на независима кюрдска държава в непосредствена близост до границите на Турция;

 • инициативите по разрешаването на Кипърския проблем в рамките на предложения от генералния секретар на ООН Кофи Анан мирен план. Турската позиция по въпроса търпи развитие и са налице предпоставки за начало на мирния процес;

 • активизиране на диалога с ЕС, в контекста на декларираната от правителството политическа воля за пълноправно членство на страната в Европейския съюз и успоредно с това нормализиране на отношенията със САЩ и активното партньорство с тях в борбата срещу новите световни предизвикателства.


Въпреки първоначално декларираната готовност Турция не участва пряко във военната операция в Ирак, а парламентът отказа да допусне преминаването на американски войски през турска територия, което на този етап значително охлади турско-американските отношения. Едва след приключване на активните бойни действия и провеждането на редица двустранни посещения бе постигнато известното им нормализиране.

Основен елемент за Анкара в сътрудничеството както със САЩ, така и с НАТО, продължава да бъде борбата с международния тероризъм. Турция отстоява тезата, че както самата тя се включва активно в осъществяването на многонационални операции, така и на нея трябва да бъде помогнато за неутрализирането на терористични организации от типа на ПКК/КАДЕК.

  1   2   3

Дадаць дакумент у свой блог ці на сайт

Падобныя:

Република турция iconКурсоваработ а
Турската република Кемал Ататюрк, дават тласък за всички нейни по-нататъшни връзки и контакти и до днес, които са така важни, не...

Република турция iconКлимат
На сегодняшний день – Турция, страна, по посещаемости российскими туристами стоящая на первом месте. По данным за 9 месяцев 2003...

Република турция iconЗакон за свободните зони в република българия
Чл. Този закон урежда специалния статут, създаването, организирането и управлението на свободни зони на територията на Република...

Република турция iconАстрологические аномалии в Альманахах, Pronostications и корреспонденции
Турция fais, n'est первенство Турции bien алкоголик Сицзян Турция n'entens que оценка Лео напротив водолея, и не рак, автомобиль...

Република турция iconВрз основа на член 4 од Законот за изменување и дополнување на Изборниот законик ("Службен весник на Република Македонија" број 51/2011), Законодавно-правната
Законот за изменување и дополнување на Изборниот законик (“Службен весник на Република Македонија“ број 51/2011), Законодавно-правната...

Република турция iconРепублика Гърция
Република Гърция към Европейската икономическа общност и към Европейската общност за атомна енергия

Република турция iconРепублика српска основна ш кола

Република турция iconЭкскурсионная Турция + Отдых на море

Република турция iconРепублика българия
Ечемик – Hordeum vulgareL

Република турция iconРепублика българия
Ечемик – Hordeum vulgareL

Размесціце кнопку на сваім сайце:
be.convdocs.org


База данных защищена авторским правом ©be.convdocs.org 2012
звярнуцца да адміністрацыі
be.convdocs.org
Галоўная старонка