Koji imate pred sobom trebao je biti tiskan još prošle godine u sklopu niza biblioteke
НазваKoji imate pred sobom trebao je biti tiskan još prošle godine u sklopu niza biblioteke
старонка1/36
Дата канвертавання21.01.2013
Памер453.7 Kb.
ТыпДокументы
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   36
NAPOMENA PREVODITELJA


Prijevod knjige Awarenes koji imate pred sobom trebao je biti tiskan još prošle godine u sklopu niza biblioteke RADOST I NADA. Međutim, izdavač je uvažio preporuku iz Rima da se ta knjiga ne tiska zbog činjenica da je A. de Mello nije autorizirao, i pitanje da li bi se on složio s time da se tekstovi u tom obliku uopće objavljuju. Naime, ova je knjiga u SAD-u tiskana na temelju tonskih zapisa nagovora koje je A. de Mello davao na duhovnim vježbama. Radi pojašnjenja problema o kojem se radi donosim izvadak iz napomene izdavača za knjigu One minute nonsense (Minuta besmisla je u pripremi za tisak na hrvatskom), jednu od posljednjih knjiga koje su izdane nakon autorove smrti.


U stvari, ova knjiga (Minuta besmisla) je napisana nakon Minute mudrosti i prije Žablje molitve. Tony je izdavačima poslao rukopis s uputama da se to čim prije tiska. Rukopis je imao oblik kakav ovdje možete vidjeti: priče nisu imale naslove i nije bilo sadržaja. Cijeli tekst osim kratkog komentara prve priče koji je napisao rukom, bio je tipkan. Baš pred početak rada na slogu, pisao je opet: “Pišem još jednu knjigu koja će nositi naslov Molitva žabe i ta knjiga mora biti tiskana prije Minute besmisla. Molim Vas da mi vratite rukopis.”

Tijekom prvih mjeseci 1987. Tony je puno radio na Žabljoj molitvi. Želio je predati rukopis prije odlaska u New York koji je planirao za kraj svibnja. Sreo sam Tonyia u Bombayu 30. Svibnja i tada smo nekoliko sati razgovarali o izgledu knjige. Nakon završenog posla pitao sam Tonyia za rukopis Minute besmisla. Rekao mi je da je sve spremno i da će mi poslati rukopis čim se vrati iz Amerike. Nakon toga planirao je raditi na knjizi meditacija.

Otprilike u 6 sati te večeri zaželio sam Tonyiju laku noć i otišao sam da ulovim vlak za Gujarat. Dva sata kasnije Tony je okrenuo u zrakoplovnu luku. Umro je u Sveučilišu Fordham te iste noći, prvog dana svog boravka u New Yorku, 1.lipnja 1987.

Nije se nadao da bi se moga vratiti tako brzo. Njegovo tijelo stiglo je 13. Lipnja i pokopan je istog dana na groblju crkve Sv. Petra u Bandrai, gdje je bio i kršten.


Među njegovim papirima nađena su tri rukopisa:

  1. Minuta besmilsa: “Spremno za tisak”, rekao je, ali priče nisu imale naslove i nije bilo sadržaja. Je li možda namjeravao dodati ih? To nikada nećemo saznati, ali vjerojatno nije jer mi je rekao da je spremno za tisak.

  2. Rukopis s nagovorima za duhovne vježbe koje su bile potpuno spremne za tisak, ali nikome, pa ni meni, nikad nije spomenu tu knjigu. Objavili smo je s naslovom Dodir s Bogom: Nagovori za duhovne vježbe.

  3. Nezavršeni rukopis knjige meditacija koji je planirao završiti nakon povratka iz Amerike. Objavili smo je onako kako ju je on ostavio pod naslovom Poziv na ljubav.


Dakle, Svjesnost (Awareness) ne spada u popis knjiga koje je de Mello planirao objaviti, i zato se sve što je rečeno u ovoj knjizi treba čitati sa sviješću da je to rečeno unutar specifičnih okolnosti i pred određenim slušateljstvom.


ANTHONY DE MELLO, S.J. bio je ravnatelj Sadhana Instituta za pastoralno savjetovanje u Poona-i, Indija. Kao član bombajske isusovačke provincije bio je naširoko poznat u englesko i španjolsko govorećim zemljama po svojim duhovnim vježbama, radionicama, seminarima o molitvi, terapeutskim tečajevima - po radu s kojim se po cijelom svijetu bavio više od osamnaest godina. Iako je 1987. iznenada umro, ostavlja nam bogato naslijeđe duhovnog učenja u svojim pisanim i snimljenim djelima.


O. J. FRANCIS STROUD, S.J. je studentski kapelan na sveučilištu Fordham, New York, i ravnatelj Duhovnog centra A. de Mello. Osam godina je tijesno surađivao s Antonyem de Mellom.

PREDGOVOR
Jednom prilikom kada je Tony de Mello bio među prijateljima zamolili su ga da u nekoliko riječi kaže nešto o naravi svoga rada. Ustao je, ispričao jednu priču koju je kasnije ponavljao u svojim predavanjima, a prepoznat ćete je ako ste pročitali njegovu knjigu "Pjev ptice". Na moje iznenađenje, rekao je da se u toj priči radi o meni.


Neki čovjek pronašao je orlovo jaje i stavio ga pod kvočku na svom seoskom imanju. Zajedno s pilićima izlegao se i orlić, i odrastao je s njima.

Cijeli svoj život orao je radio isto što i pilići, misleći da je i on jedan od njih. Kljucao bi po zemlji tražeći gliste i kukce. Kvocao je i kukurikao, mahnuo bi koji put krilima i letio nekoliko metara po zraku.

Godine su prolazile i orao je ostario. Jednog dana vidio je iznad sebe, na vedrom nebu, veličanstvenu pticu. Ptica je gracioznom dostojanstvenošću jedrila po snažnim zračnim strujama i jedva da je koji put zamahnula svojim zlatnim krilima.

Orao je gledao u nebo zadivljen. "Tko je to?" upitao je.

"To je orao, kralj ptica", reče kokoš koja je stajala do njega. "On pripada nebu, a mi pripadamo zemlji - mi smo kokoši." I tako je orao živio i umro kao kokoš jer je mislio da je i on kokoš.


Iznenađen? U početku sam se osjećao upravo uvrijeđenim! Je li me to on javno usporedio s piletom na nekoj farmi? U neku ruku, da, ali i ne. Uvredljivo? Nikada. To nije bio Tonyjev način postupanja. U stvari, htio nam je reći da sam u njegovim očima kao "zlatni orao", da nema pojma na koje bih se visine mogao popeti. Ta priča omogućila mi je da razumijem dimenzije tog čovjeka, njegovu iskrenu ljubav i poštovanje prema ljudima s tim da je uvijek govorio istinu. Upravo to je bio cilj njegovog rada - probuditi ljude kako bi mogli shvatiti vlastitu veličinu. To je bio Tony de Mello u najboljem izdanju, propovijedajući poruku "svjesnosti", uviđajući da smo svjetlo samima sebi i drugima, shvaćajući da smo bolji nego što mislimo.

Ova knjiga uhvatila je Tonya u letu, kako čini upravo to - nalazi se u živom dijalogu i interakciji, dodirujući se svih tema koje oživljuju srca onih koji slušaju.

Zadatak s kojim sam se suočio poslije njegove smrti bio je održati duh njegovih riječi i zadržati njegovu spontanost kod prijemljive čitalačke publike. Zahvaljujući divnoj potpori koju sam dobio od Georgea McCauleya, S.J., Joan Brady, Johna Culkina i drugih kojih je previše da bih sve mogao pojedinačno spomenuti, uzbudljivi, zabavni i provokativni sati koje je Tony provodio u razgovoru s ljudima na divan su način uhvaćeni na stranicama koje slijede.

Uživajte u knjizi. Neka ove riječi uđu u vašu dušu i slušajte, kako bi Tony savjetovao, sa svojim srcem. Slušajte njegove priče, i čut ćete svoje. Dopustite mi sada da vas ostavim nasamo s Tonyjem - duhovnim vođom i prijateljem za cijeli vaš život.


J. Francis Stroud, S.J.

Duhovni centar de Mello

Fordham University

Bronx, New York


  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   36

Дадаць дакумент у свой блог ці на сайт

Падобныя:

Koji imate pred sobom trebao je biti tiskan još prošle godine u sklopu niza biblioteke iconGiuseppe Calabro’ (IT), Nhandan Chirco (IT), Igor Lečić (RS), Branko Popović (RS), Jean Christophe Potvin (B), Draginja Voganjac (RS)
«svirati» Karlax tokom performansa Hidden Session #6 koji će biti izveden iste ve

Koji imate pred sobom trebao je biti tiskan još prošle godine u sklopu niza biblioteke iconUzbudljivi dokazi o postojanju niza civilizacija prije 7000, 12000 I 50000 godina koji ce zauvijek promijeniti pogresnu sliku svijeta koju nam nametaju oficijelna nauka, obrazovanje I mediji

Koji imate pred sobom trebao je biti tiskan još prošle godine u sklopu niza biblioteke iconI IV Sva seminarska literature bit će dostupna putem Ureda za informatiku Fakulteta od četvrtka 24. ožujka poslije podne, osim literature za Zadatak, koji se može posuditi putem Biblioteke fpz

Koji imate pred sobom trebao je biti tiskan još prošle godine u sklopu niza biblioteke iconNamernik koji bi tog tmurnog jutra marta meseca 1897. godine, na vlastitu odgovornost, prešao preko trga Mober, ILI Mob, kako su ga razbojnici nazivali pređašnjeg centra univerzitetskog života u Srednjem veku, kada se tu okupljalo mnoštvo studenata što su pohađali Fakultet Lepih Veština u

Koji imate pred sobom trebao je biti tiskan još prošle godine u sklopu niza biblioteke iconAutorski komad po F. S. Ficdžeraldu
То је tа vila, gospodine Karavej. Sagrađena je još u prošlom veku, ali ima sve: gas, kanalizaciju, struju Čak I telefon radi. Mala...

Koji imate pred sobom trebao je biti tiskan još prošle godine u sklopu niza biblioteke iconKid’s f estival je najveći nezavisni događaj za mlade u Jugoistočnoj Evropi. Od 2004. godine, preko 40,000 djece iz svih djelova Bosne I Hercegovine učestvuju svake godine. Raznovrsni program kombinuje radionice, štandove, zabavu, filmove, predstave I edukaciju…

Koji imate pred sobom trebao je biti tiskan još prošle godine u sklopu niza biblioteke iconProgramové změny vždy aktuálně před akcí a další informace na internetových str

Koji imate pred sobom trebao je biti tiskan još prošle godine u sklopu niza biblioteke iconKoji otkriva radost I mir

Koji imate pred sobom trebao je biti tiskan još prošle godine u sklopu niza biblioteke iconKoji su to osnovni problemi diskriminacije žena u procesu obrazovanja?

Koji imate pred sobom trebao je biti tiskan još prošle godine u sklopu niza biblioteke iconBezecný začíná tisknouti d ě j I n y h o u s 1 í, vydav před tím dějiny všeobecné a ze spe­ciálních dějiny klavírní. Redaktor časopisu hleděl čtenářům

Размесціце кнопку на сваім сайце:
be.convdocs.org


База данных защищена авторским правом ©be.convdocs.org 2012
звярнуцца да адміністрацыі
be.convdocs.org
Галоўная старонка